Odbor za ekonomiju danas razmatra izvještaj CBCG o “švajcarcu”

Dodajte komentar

Članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet danas će razmatrati Izvještaj Centralne banke Crne Gore o nadzoru nad primjenom Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Zakon o konverziji, koji je usvojen krajem jula, a čija primjena je trebalo je da bude završena do 6. oktobra, predviđa da se svi krediti u švajcarskim francima konvertuju u eure, a potom kompletan teret kursnih razlika evidentira i taj iznos podijele korisnik kredita, Hipo Alpe Adrija banka (HAAB) kao davalac i država.

Predstavnici klijenata do sada su u više navrata ukazivali da HAAB, uz podršku Centralne banke, selektivno primjenjuje Zakon o konverziji, te da time nanosi direktnu štetu građanima.

Ćerka pokojnog Esada Muminovića, Jasmina Muminović, kazala je juče Dnevnim novinama da je sraman odnos institucija prema problemu u kojem se našlo na stotine crnogrskih porodica.

“Tragedija koja je zadesila moju porodicu i smrt moga oca, koji je sebi oduzeo život očajan pred teškom nepravdom HAAB i HETE, podržanih od Centralne banke, nažalost za nadležne još jedna statistička brojka o samoubistvima i ništa više. U međuvremenu, desilo se ono što se naslućivalo, jer naša tragedija nije izolovan slučaj. Da je Zakon o konverziji na vrijeme primijenjen, moj otac bi sada vjerovatno bio živ, kao i još nekoliko klijenata iste banke, koji su doživjeli istu ili sličnu sudbinu” smatra Mumunović.

Ona se, kako dodaje, ipak nada da će institucije ubuduće imati više sluha za primjenu ovog zakona, uključujući i Ministarstvo finansija, uprkos njihovom ograđivanju od problema.

“Ukoliko im je takva praksa nepoznata, treba da se ugledaju na hrvatske kolege, koji su usvojili identično zakonsko rješenje dva mjeseca poslije nas, možda ga i prepisali, a već ga primijenili. Ključnu ulogu imalo je tamošnje resorsno ministarstvo, koje je HAAB i HETI dalo rok od 48 sati i sve opstrukcije su nestale”, istakla je Muminović, po čijoj krivičnoj prijavi Specijalno tužilastvo već više od mjesec dana vodi izviđaj protiv HAAB, HETE i CBCG.

Predstavnik klijenata Dragan Senić ocijenio je da je izvještaj koji je sačinila Centralna banka igra sa egzistencijom nekoliko hiljada ljudi.

“Znamo da su CBCG i Ministarstvo finansija javno bili protiv usvajanja Zakona o konverziji koji je značio micanje omče oko vrata 762 porodice i izlazak iz živog blata. Umjesto da CBCG sprovede Zakon o konverziji koji je veoma precizan i odnosi se na sve ugovore o kreditu u švajcarskim francima, ona tumačenjem zakona nanosi direktnu štetu građanima”, istakao je Senić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *