Stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori 40,5 odsto

Dodajte komentar

Crna Gora se po visini stope nezaposlenosti mladih u prošloj godini našla na 15. mjestu na listi 47 zemalja, sa 40,5 odsto.

Business Insider objavio je ekonomske i geopolitičke uzroke koji su doveli do visokih stopa nezaposlenosti u 47 zemalja i upozorio na neke od većih regionalnih i globalnih trendova u tom pogledu.

“Od početka globalne finansijske krize, visoka nezaposlenost mladih postala je veliki problem u nizu zemalja širom svijeta. Takođe, svaka zemlja ima specifične uzroke visoke nezaposlenosti, koji su često isprepleteni”, kazali su iz Business Insidera.

Na spisku se našlo 47 zemalja, od Libije, sa najnižom stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 odsto, pa sve do Grčke sa najvišom stopom od 64,8 odsto.

U top deset zemalja s najvećom nezaposlenošću mladih u prošloj godini našle su se Bosna i Hercegovina BiH, Srbija i Hrvatska.

Top tri zemlje po pitanju nezaposlenosti mladih su Španija, BiH i Grčka.

U Španiji se stopa kreće oko 58,2 odsto, a u BiH ona iznosi 60,2 odsto. Samo Grčka ima veći procenat nezaposlenosti mladih, a kod njih se ova stopa penje na rekordnih 64,8 odsto.

“Privatni sektor u BiH nudi veoma male plate uz veoma loše uslove rada, dok su radnici podložni eksploataciji. Zbog velike potražnje za poslom, poslodavci su u mogućnosti da konstantno ucjenjuju radnike davanjem otkaza”, piše Business Insider.

Grčka, koja je u ovoj godini preživjela tešku borbu s evropskim kreditorima, provela je skoro polovinu godina postojanja kao nezavisne zemlje u nekom vidu finansijske krize.

Srbija je zauzela deseto mjesto, sa stopom nezaposlenosti mladih od 46,6 odsto.

U tekstu se navodi se da ta zemlja trenutno pokušava da pristupi Evropskoj uniji EU i da je čekaju dalje bolne reforme. Navodi se i kako radni uslovi za mlade ljude u Srbiji čine upravo tu grupu osobito izloženom tokom ekonomske krize.

Na devetom mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 49,5 odsto, našla se Hrvatska.

Business Insider upozorava i na činjenicu da bi hiljade izbjeglica, koje su na područje Balkana došle s vlastitim ekonomskim problemima, mogle da budu novi faktor rizika i po pitanju zaposlenosti. Dominikanska Republika nalazi se na 31. mjestu sa stopom nezaposlenosti mladih u prošloj godini od 30,6 odsto, slijedi Gruzija s 31,5 odsto, Jordan 31,8 odsto, Albanija 32,3 odsto, Surinam 32,8 odsto i Slovačka 33,8 odsto.

Na 19. mjestu liste našao se Kipar s 37,1 odsto, za njim idu Lesoto 37,3 odsto, Italija 38,3 odsto, Egipat 39,3 odsto, Crna Gora 40,5 odsto i Armenija 40,6 odsto.

Francuska se s 25,3 odsto nalazi na nezavidnom 45. mjestu, što je u tom pogledu čini gorom od Libije, sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 odsto i Sudana, sa stopom od 24,9 odsto.

Slovenija se našla na 44. mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih u prošloj godini koja je iznosila 25,7 odsto. Kao uzrok visoke nezaposlenosti u Sloveniji navodi se ekonomska kriza koja je zemlju tresla od 2007. do 2012. godine, kao i sklonost mladih da prihvataju privremene poslove, koji su prvi na udaru u kriznim vremenima.

Slijede Mađarska sa 26,1 odsto, Portoriko 27,1 odsto, Irska 27,7 odsto, Barbados 28 odsto, Maldivi 28,1 odsto, Bahami 28,1 odsto, Poljska 28,4 odsto, Bahrein 28,6 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *