Atlas banka: Manje plate i otkazi

1 komentar
Atlas banka u Podgorici

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević počeo je sa smanjivanjima plate u Atlas banci, a kako „Dan” saznaje iz više izvora, Knežević je najavio i smanjenje broja radnika u banci.

Prema našim saznanjima, plata je prvo smanjena čistačicama, pa umjesto dosadašnjih 290 eura one primaju 145.– Takođe, čuli smo da će biti smanjen i broj zaposlenih u bankama i zabrinuti smo zbog toga. Prosječna plata službenika na šalterima je od 500 do 550 eura i smatramo da nema prostora za smanjivanje. Rekli bismo da je sistematizacija radnika već počela jer je jedan od šefova filijala smijenjen i postavljen za šalterskog službenika kako bi sam dao otkaz. Tako se uvijek rješava problem sa viškom zaposlenih u svim Kneževićevim kompanijama, radnici se toliko omalovažavaju da sami idu i poslodavac bude zadovoljan, ne ostavlja prostora za podizanje medijske prašine. Dakle, ista situacija kao sa šefom filijale ponovila se sajoš par radnika, naveo je naš izvor.

Da li je počelo smanjivanje plata u Kneževićevoj banci juče nijesmo uspjeli da saznamo iz te kompanije jer nijesu odgovarali na naša pitanja.

U javnosti se već izvjesno vrijeme pominje da je Kneževićeva Atlas banka u veoma lošoj finansijskoj situaciji zbog loših kredita koji su uglavnom dodjeljivani kompanijama koje su u njegovom vlasništvu. Na sjednici akcionara Atlas banke u aprilu ove godine donijeta je odluka o njenoj dokapitalizaciji sa deset miliona eura. Malo prije te odluke kapital banke je uvećan za milion eura.

Prema našim saznanjima, glavni razlog smanjivanja plata, broja zaposlenih i dokapitalizacije banke jeste loša finansijska situacija u koju je zapala Atlas grupa, kao i loše poslovanje kompanija koje lično ili preko povezanih lica kontroliše Knežević, a koje posluju u Crnoj Gori i van nje.

Atlas banka je prošlu godinu završila sa neto profitom od 207 hiljada eura, dok je akcijski kapital banke iznosio 25,6 hiljada eura, a neraspoređena dobit 627 hiljada eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, u vlasništvu Atlas kapital holding limited je 32 odsto Atlas banke, Invest banka Montenegro ima 23 odsto udjela kompanije, Najn ima 16,4 odsto, Atlas invest ima 10 odsto, kompanija Ćerere spa osam odsto, Hipotekarna banka 6,5 odsto, Podravska banka 1,5 odsto, dok otvoreni investicioni fond Atlas mont ima tri odsto udjela u banci.

Izvršni direktor Atlas banke je Đorđe Đurđić

Knežević najnepoželjniji poslodavac

Knežević sigurno nije najpoželjniji poslodavac u Crnoj Gori, imajući u vidu da su pojedine kompanije, kao što su Primorka i Staklenici, neslavno završili od kada su došli u njegovo vlasništvo.

– Imajući u vidu da je Knežević ostao dužan na stotine plata radnicima u Crnoj Gori sigurno je među zaposlenima u banci zavladala panika kada su čuli za smanjenje plata. Nadamo se da nećemo završiti kao radnici Primorke i Staklenika – naveli su zaposleni.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ako su g-din Knezevic sa junosama nesposobnim da kontrolisu ugrozenu likvidnost na ovaj nacin odlucili da izjegavaju obaveze restrukturiranja, a propisane IAS-on 37 onda je to osnov pokretanja kontrole CB CG. Restrukturiranje vodi smanjenju zaposlenih, i to je tehnoloski visak, i na osnovu IAS-a 37 mora transparentno da se podijeli sa brojem zapsolenih koji su predvidjeni za smanjenje, i potom da se izdvoje i isplate otpremnine. Za to CB CG ne moze da odbije odgovornost, jer je to minimum legalnog postupka.

    Ali, naravno da primitivni poslovni ljudi krecu od cistacica, taman kao udarne inostrane firme u CG. Ko je drugi ugrozio likvidnost toboznje grupe, bez zene koje odrzavaju cistocu i trose milijarde na toboznje investicije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *