Nafta ispod psihološke granice, raskol u OPEK-u

Dodajte komentar

Cijene nafte su se oporavile, ali je trgovanje bilo oprezno zbog nagovještaja o podijeljenosti članica OPEK uoči sutrašnjeg sastanka u Beču.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupjela je 70 centi na 40,64 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” za 85 centi na 43,34 dolara, takodje za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Cijena WTI je juče na zatvaranju trgovanja pala ispod 40 dolara za barel, prvi put od kraja avgusta, nakon što su podaci ukazali na povećanje komercijalnih zaliha i proizvodnje u SAD, što je podgrijalo strahovanja u pogledu obimnih globalnih zaliha.

U fokusu trgovaca je sjutrašnji sastanak OPEK-a u Beču, a analitičari tvrde da je 12 članica podijeljeno oko politike nivoa proizvodnje u naftnom kartelu.

Njujorška agencija “Blumberg” izvještava da će Venecuela i Ekvador, koji su teško pogođeni sunovratom cijena nafte, zatražiti na sjutrašnjem sastanku smanjenje nivoa proizvodnje, dok će Sadijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, prema ocjenama kompanije IHS Enerdži, voditi glavnu riječ, budući da učestvuju sa više od polovine u ukupnoj OPEK-ovoj proizvodnji od 31,5 miliona barela dnevno.

OPEK proizvodi veće količine nafte od dogovorenog cilja od 30 miliona barela dnevno, pošto najuticajnije članice, predvođenje Saudijskom Arabijom, nastoje da sačuvaju udio na visoko konkurentnom tržištu, navodi Frans pres.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *