Ekonomisti s Oxforda: BDP Kine će pasti i povući još 40 zemalja

Dodajte komentar

Čak 40 ekonomija će osjetiti pad kineskog BDP-a ukoliko reforme kineskih vlasti, koje podrazumijevaju prelaz sa investicionog na rast baziran na inovacijama, ne uspije. Među njima je i pet razvijenih ekonomija.

Ovo su prognoze ekonomista s Oxforda, koji predviđaju da Kini predstoji period usporenog rasta – u iduće dvije godine rašće sporije za 4,8 procenata, što znači dva posto u odnosu na sadašnjih sedam posto rasta, prenosi Telegraph.

Komunistička partija pokrenula je program reformi kojima je cilj preorijentisati ekonomiju zavisnu od industrije i snažno orijentisanu na izvoz i inovacija, koji bi rast BDP-a trebalo da zadrži na sadašnjim nivoima.

“Pad kineske ekonomije imao bi dalekosežan uticaj na globalnu ekonomiju, pogotovo na rastuća tržišta, iako ni napredne ekonomije ne bi ostale imune”, rekao je Jamie Thompson, čelnik odsjeka za makroekonomska predviđanja na Oxfordu.

Predviđaju najgore posljedice po rusku ekonomiju, odnosno usporenje rasta za 4.2 posto, Čile bi usporio za 3.8 postotnih poena, Južna Koreja za 3.3 posto, a Saudijska Arabija, Australija i Japan za 2.6 posto, piše N1.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *