Završeno šest nedjelja pakla za euro

Dodajte komentar

Euro se oporavio od sedmomjesečnog minimuma koji je zabilježio u utorak zbog sumnje da li će ECB sprovesti mjere koje će oslabiti jedinstvenu valutu. Oporavku eura je doprinijelo i objavljivanja pozitivnih podataka o privredi eurozone.

Euro je oslabio skoro osam procenata u odnosu na dolar tokom proteklih šest nedjelja, s obzirom na to da su se očekivanja da će ECB proširiti program stimulansa za eurozonu na ovonedjeljnom sastanku povećale.

S druge strane, očekuje se da američka Uprava federalnih rezervi (Fed) poveća kamatne stope kasnije tokom ovog mjeseca.

Razmimoilaženje u monetarnim politikama uticalo je na pad eura na 1,05575 dolara u ponedjeljak, što je najslabiji nivo od aprila i skoro za cent udaljen od 13-godišnjeg minimuma od 1,0457 dolara.

Podaci o nezaposlenosti u Njemačkoj pokazuju da je zabilježen rekordan minimum i da se proizvodnja u eurozoni povećala na 19-mjesečni maksimum, jačajući euro u utorak, koji se trgovao na 1,0594 dolara, što je za 0,3 procenta više.

Dolarski indeks, koji mjeri dolar u odnosu na šest glavnih valuta porastao je na osmoipogodišnji mjesečni maksimum od 100,31 poen u ponedeljak, što je za nijansu niže od dvanaestoipogodišnjeg maksimuma, ali je u utorak bio za 0,2 procenta niži, na nivou od 100,02 poena.

Tanjug, B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *