Najveće evropske banke ukidaju 30.000 radnih mjesta

Dodajte komentar

Britanska banka Standard Chartered treća je evropska banka koja je u posljednje dvije nedjelje najavila snažno rezanje radnih mjesta čime se broj najavljenih otpuštanja popeo na 30.000. To znači da će biti ukinuto jedno od sedam radnih mjesta u evropskom bankarskom sektoru, piše Bloomberg.

Londonska je banka najavila ukidanje 15.000 radnih mjesta ili 17 posto ukupno zaposlenih jer portfolio loših zajmova plasiranih na tržištima u nastajanju utiče na smanjene prihode.

Prošle nedjelje je otpuštanje 11.000 zaposlenih najavila Deutsche Bank, a Credit Suisse Group 5.600. Tri finansijske institucije koje su tokom ove godine imenovale nove izvršne direktore sprovode duboka restrukturiranja jer finansijska kriza i stroži zahtjevi o kapitalnoj adekvatnosti smanjuju dobit.

Standard Chartered i švajcarski Credit Suisse za dodatno finansiranje obratiće se dioničarima, a Deutsche Bank se odlučila na rezanje dividende kako bi sačuvala kapital.

Analitičari smatraju kako su otpuštanja još jedan dokaz da se evropske banke nisu dovoljno brzo prilagodile post-kriznoj situaciji i sada čine sve kako bi nadoknadile propušteno.

Dodatno, John Cryan, jedan od čelnih ljudi Deutsche Bank, razmatra mogućnost da do 2018. ukine 26.000 radnih mjesta što je četvrtina ukupno zaposlenih. Tidjane Thiam, novi izvršni direktor Credit Suissea otpuštaće u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.

Novi glavni izvršni direktor Standard Chartereda, Bill Winters, do 2018. namjerava da sreže troškove za 2,9 milijardi dolara. Banka će takođe restrukturirati ili izaći iz imovine vrijedne 100 milijardi dolara.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *