Slom Nokije iza sebe ostavio ekonomski devastiran grad u Finskoj

Dodajte komentar

Salo, grad u jugozapadnoj Finskoj s 50-ak hiljada stanovnika, ima počasno mjesto u istoriji telekomunikacija. Ovdje je bio glavni istraživački centar Nokije i upravo su ovdje, pred kraj 80-ih, razvijeni mobilni telefoni koji su nam promijenili život, a finskoj kompaniji donijeli svjetsku slavu. I svjetsku zaradu. Danas je to samo uspomena. Propast Nokijinog poslovanja s mobilnim telefonima teško je pogodila Salo.

– U jednoj godini izgubili smo 40 miliona eura prihoda od korporativnog poreza i to je uticalo na gradske usluge. Morali smo da smanjimo djelatnosti i srežemo troškove – rekao je Antti Rantakkoko, gradonačelnik Saloa.

Zatvorene su neke škole, povećane grupe učenika u razredima i vrtićima, a dio osoblja dobio je otkaz. Lokalne novine izgubile su dvije trećine reklamnog prihoda pa su i one morale smanjiti broj zaposlenih.

Stopa nezaposlenosti u gradu i dalje je 15 posto, što je znatno više od finskog prosjeka.

U svojim najboljim danima, Nokia je sama činila gotovo 4 posto finskog BDP-a i 25 posto finskog izvoza.

Salo je zapravo kolateralna žrtva prestrojavanja svjetske komunikacione industrije, ali i jedne pogrešne poslovne odluke. Nokia nije vjerovala da pametni telefon ima budućnost. Kada je shvatila, bilo je prekasno. Tako je Salo ostao bez gotovo 5 hiljada radnih mjesta.

Ni prodaja Microsoftu nije pomogla. Broj zaposlenih s 5.800 smanjen je na 1.100, a danas u nekadašnjoj Nokijinoj uzdanici radi samo 200 ljudi. Ogromni prazni poslovni prostor nekadašnjeg svjetskog središta industrije telefona čeka neki novi početak. Ali privući nove ulagače i u visoko razvijenoj Finskoj težak je i neizvjestan zadatak.

Izvor: Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *