Sindikati razgovarali o Predlogu zakona o povećanju zarada

Dodajte komentar

Predstavnici Unije slobodnih sindikata(USS) i Saveza sindikata Crne Gore ocijenili su na današnjem sastanku da je socijalni dijalog u vezi sa Predlogom zakona o zaradama u javnom sektoru prioritet i poručili da su spremni na sve vidove sindikalne borbe ukoliko se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Srđa Keković, kazao je da je ta organizacija generalno podržala donošenje zakona, jer je njegov ključni cilj da se zarade zaposlenih u javnom sektoru učine transparentim.

„Imamo intenzivne kontakte na nivoa centrale, granskih sindikata i sindikalnih organizacija koje okupljaju naše nacionalne sindikalne centrale i veliko je ogorčenje kada je u pitanju Predlog koji je Ministarstvo utvrdilo“,kazao je Keković.

On je pojasnio da grupe A, B i C broje 800 zaposlenih.

“Nije nam jasno koji je to kriterijom doveo do toga da jedan profesor nauke ili doktor medicine ima koeficijent sedam, osam ili devet, a da neko drugi ima koeficijent 18, 19, 20, 24, pri čemu nema sigurno ni blizu odgovornosti koliko imaju ti ljudi”, smatra Keković.

Predsjednik Sindikata prosvjete, Zvonko Pavićević, pojasnio je da su zaposleni kategorisani tako da se tabela A odnosi na keoficijente funkcionera, posebno predsjednika države do načelnika.

Prema njegovim riječima, oni su dosad imali platu 1,8 hiljada eura, a dobijali su dvije, tri ili četiri hiljade.

“Ovim zakonom oni su samo verifikovali ta njihova primanja”, kazao je Pavićević.

“Kroz koficijent u tabeli A plate funkcionerima će se verifikovati, a zabranjuje se da rade u ostalim odborima. Tabela A će da učini transparentnim ono što su oni do sada primali”, precizirao je on.

On je dodao da je zaposlenima u grubi B, C i D povećanje drugačije.

“Mi nećemo moći ni ove koeficijente da uskaladiomo sa predloženim budžetom. Onda ćemo i u tom dijelu ostati uskraćeni, zato i tražimo povećanje budžeta”, naveo je Pavićević.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Duško Zarubica, ukazao je na ključne primjedbe sindikata u vezi sa Predlogom zakona.

On je naveo da je jedinstven stav svih sindikalnih organizacija da je potrebno povećati koeficijente za poslove iz grupe D, jer je napravljena razlika i nepravilna raspodjela u dodjeli koeficijenata.

On je kazao da se primjedbe odnose i na dodatke na zaradu za minuli rad.
„Tražićemo da se taj minuli rad utvrđuje kolektivnim ugovorima kao što je to i do sada bilo i da se to pitanje rješava kolektivnim ugovorom“, poručio je Zarubica.

On je ukazao da se Predlogom zakona predviđa da se otpremnine prilikom odlaska u penziju i u slučaju proglašenja tehnološkoh viškova regulišu podzakonskim aktima.

„Mi u kolektivnim ugovorima već imamo izdefinisana ta pitanja i nećemo dozvoliti jednostrano donošenje bilo kakvih akata kada se radi o sudbini zaposlenih, nego ćemo tražiti da i to pitanje bude riješeno kolektivnim ugovorom“, naveo je Zarubica.

On je dodao da će tražiti i da se predviđene nakanade za funkcionere od dvije godine nakon prestanka radnog odnosa svedu na šest mjeseci.

Zarubica je naveo da će sindikati tražiti da se kolektivni ugovori sa predloženim Predlogom zakona usaglase za 90 dana od stupanja na snagu zakona, jer, naveo je, još nije poznat konačan tekst zakona da bi se počelo sa usaglašavanjem.

On je rekao da vjeruje u argumente koje će sindikati iznijeti u vezi sa Predlogom zakona.

„Imamo po nama ubjedljive argumente za sve ovo što tražimo da se izmijeni, imamo podršku našeg članstva i spremni smo da preuzmemo sve vidove sindikalne borbe za ostvarenje naših prava“, poručio je Zarubica.

On je dodao da se nada se da će zahtjevi sindikata biti uvaženi.

Predsjednik Sindikata odbrane i vojske Crne Gore, Nenad Čobeljić, ukazao je da je raspon između kategorija A,B i C u odnosu na kategoriju D neprihvatljiv.

“Neprihvatljiv je iz razloga što je nama nejasno po kojim parametrima su određivane ove kategorije, odnosno koeficijenti i zašto su u kategoriji D plate ostale nepromijenjene ili su one ispod svakog minimuma”, naveo je Čobeljić.

On je dodao da Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru ne prepoznaje određene kategorije, a to su zaposleni u Vojsci, Ministarstvu odbrane, vatrogasna, službe spašavanja.

Prema njegovim riječima, zabrinjava to da će oni koji imaju dobre zarade imati povećanje od 15 odsto, a oni kojima su zarade male imati povećanje od jedan do dva odsto.

“Insistiramo da jasno vidimo gdje je naš položaj i da građani tačno vide kolike su zarade u Vojsci”, poručio je Čobebejić.

Na pitanje koliko će traženo povećanje da košta budžet Crne Gore, Zarubica je kazao da zahjev za povećanje zarada u grupi D iznosi oko 30 miliona eura na godišnjem nivou i da grupa D broji oko 50 hiljada zaposlenih.

Iz obije sindikalne centrale su kazali da ukoliko socijalni dijalog ne urodi plodom, postoji mogučnost da se upotrijebe ostala sindikalna sredstva kao što je generalni štrajk te da se o tome razmišlja.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *