Evo gdje su radnici najsrećniji

Dodajte komentar

Najveća nejednakost u razvijenom svijetu vlada u krizom pogođenim južnim zemljama Evrope, a za njima slijede SAD, prema izvještaju američke banke “Morgan Stenli”.

Stručnjaci “Morgana Stenlija” su u razmatranje uzeli pokazatelje poput razlike u platama muškaraca i žena, prinudno smanjenje punog radnog vremena na skraćeno radno vrijeme, kao i pristup internetu, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Zaključeno je, pored ostalog, da je rast privreda Kine i Indije pomogao smanjenju nejednakosti u globalu, uprkos tome što je taj jaz u mnogim pojedinačnim zemljama porastao.

Od sredine 80-ih godina prošlog vijeka, diskrepanca u primanjima najviše se pojačala u Švedskoj kada je riječ o razvijenim zemljama. Čak i posle tog povećanja, Švedska, zajedno sa ostatkom Skandinavije, još uvjek spada u zemlje sa najnižim nivoom nejednakosti.

Kako ocjenjuju analitičari “Morgana Stenlija”, konstantna nejednakost ugrožava dugoročni ekonomski rast, jer mnogima smanjuje šanse i podriva vrijednosti teškog rada, obrazovanja i vještina.

Pored toga, nejednakost slabi povjerenje u društvene institucije i dovodi do ekonomskih rješenja poput jače regulacije tržišta, protekcionizma i antiimigracionih mjera.

“Ranije generacije porodica pripadnika srednje klase, koje su preživjele Drugi svjetski rat, mogle su težiti poboljšanju životnog standarda, razumnoj veličini stambenog prostora, solidnom obrazovanju za djecu i pozdanim penzijama”, navodi se u izvještaju ekonomista banke.

Nasuprot tome, “aspiracije današnje srednje klase udaraju u zid nesigurnosti radnih mjesta i penzija”, konstatuju analitičari “Morgan Stenlija” i zaključuju da su pojedini investitori dobro pozicionirani za ostvarivanje profita od veće nejednakosti.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *