Velike američke banke srezale kredite malim kompanijama

Dodajte komentar

Najveće banke u SAD-u daju puno manje kredita malim kompanijama nego prije deset godina, što otvara tržište za alternativne izvore finansiranja koji naplaćuju znatno više kamatne stope.

Prema analizi bankarskih federalnih regulatora, ukupno je 10 najvećih banaka malim kompanijama posudilo 44,7 milijardi dolara 2014., što je čak 38% manje od rekordnih 72,5 milijarde 2006., piše Wall Street Journal.

U prvih osam mjeseci su banke dale 43% poslovnih kredita na iznose manje od milijun dolara, u poređenju s 58% u 2009., prema podacima PayNet Inc.-a, koji prati kredite malih kompanija.

Ova je promjena otvorila vrata skupljim alternativama: Tržišni udio nebankarskih kreditora porastao je na 26% od 10%, a to su korporacije ili dobavljači koji posuđuju svojim poslovnim klijentima.

Kod nekih velikih banaka su kreditne kartice postale glavni način kreditiranja za neke male kompanije. Kamate za kredite malim kompanijama u prosjeku iznose 12,85%, prema podacima Creditcards.com-a.

Procjenjuje se da su male kompanije ove godine na kreditnim i debitnim karticama potrošile 445 milijardi dolara, u poreššenju s 230 milijardi 2006., prema podacima konsultantske kompanije za plaćanje First Annapolis Consulting Inc.

U J.P. Morganu više od 90% kredita kompanijama s prihodima manjim od milion dolara otpada na kreditne kartice. Bankama su troškovi za izdavanje poslovnih kredita od 100.000 dolara gotovo jednaki kao za kredit od milion dolara, a izdavanje kreditne kartice je puno jeftinije.

Iznos malih bankarskih kredita kompanijama je rastao u prosjeku 7,3% godišnje od 1998. do 2008., rekao je profesor finansija na DePaul University, Rebel A. Cole, što je podstaklo ekonomski rast. Kompanije s manje od 500 zaposlenih čine više od polovine poslova u privatnom sektoru, prema podacima Zavoda za zapošljavanje.

Banke svih veličina su izdale 598 milijarde dolara malih kredita kompanijama u prvih devet mjeseci ove godine, što je 16% manje od rekordnih 711 milijardi 2008. Poređenja radi, u istom su razdoblju krediti velikim kompanijama porasli 37%.

Najveće banke su ““u suštini napustile tržište malih kompanija”, rekao je Cole, koji je analizirao podatke predate regulatorima od strane banka za Wall Street Journal. Analizirao je kredite do milion dolara i prilagođavao ih za spajanja i preuzimanja banaka.

Slaba potražnja, stroži standardi posuđivanja i visoki troškovi su usporili posuđivanje malih kompanijama u posljednjih sedam godina, iako su se drugi oblici finansiranja — hipotekarni krediti za nekretnine, krediti za automobile i korporativno finansiranje – oporavili od finansijske krize.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *