Banke uzele hotel Taru

2 komentara

NLB Interfinanz banka iz Ciriha, Nova Ljubljanska i NLB Montenegro banka preuzele su bečićki hotel „Taru”, nekadašnje vlasništvo nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, jer nije vraćeno skoro 30 miliona eura kredita, koji je uzela kompanija VST trend.U katastru je taj hotelski kompleks od gotovo 17 hiljada kvadrata, koji obuhvata i sedam hiljada kvadrata zemljišta u Bečićima, nedavno uknjižen na firmu „Tara hotel”.

Kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), “Tara hotel” sa sjedištem u Bečićima početkom aprila su osnovale navedene banke. U firmi 86,05 odsto osnivačkog kapitala ima švajcarska banka, ona iz Ljubljane 12,71, a crnogorska podružnica 1,24 odsto.

Hotelom je, dok banke nijesu aktivirale mehanizme naplate, upravljala kompanija Export import VST trend iz Nikšića koju je 2002. osnovao Pejovićev „Uniprom”. Posljednje dvije godine formalno VST trendom upravlja poslovni partner Pejovića i brat njegove supruge, Aleksandar Šuković.

Ipak, gro kredita koje je uzeo VST je iz 2008, dok je Uniprom bio stoodstotni vlasnik, kada je, prema katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, upisana hipoteka na hotel sa zabranom otuđenja i raspolaganja od 23 miliona eura na ime kredita kod švaj carske banke. Firma uzima još jedan kredit od skoro pet miliona eura u martu 2012. kada NLB Montenegrobanka upisuje hipoteku na hotel. Na ime ovih kredita, osim „Tare”, u to vrijeme bio je založen i Pejovićev hotel „Budva”, koji je, nakon dugogodišnje adaptacije i rekonstrukcije, otvoren prije godinu, kada su vrpcu presjekli Pejović i tadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović. Hotel više nije opterećen obavezama prema švajcarskoj banci.

Hotel je uknjižen na firmu „Uniprom hoteli”, osnovanu prije dvije godine, na istoj adresi u Nikšiću kao i VST trend. Osnivač je bio Pejović, dok je izvršni direktor Šuković. U međuvremenu, kao osnivač firme se upisuje „Uniprom”, dok Pejović preuzima funkciju izvršnog drektora. U junu ove godine u CRPS se kao osnivač „Uniprom hotela” upisuje Pejovićeva supruga Dubravka Pejović, dok on zadržava funkciju izvršnog direktora.

Iako su švajcarska i domaća banka izbrisale terete sa hotela „Budva”, „Uniprom hoteli” su ga krajem oktobra ponovo založili na ime kredita od tri miliona eura kod Crnogorske komercijalne banke. Rok vraćanja kredita je novembar 2025.

Prodali VST i obaveze prije tri godine

Iz Pejovičeve kompanije Uniprom kazali su da su prije tri godine prodali firmu VST trend, u okviru koje posluje hotel Tara i sa firmom sve obaveze koje je firma imala, pa tako i pomenuti kredit koji je preuzet.

“Kompanija Uniprom nema nikakvih obaveza prema pomenutim bankama, a koje se tiču hotela Tara”, saopšteno je “Vijestima” iz Pejovićeve firme.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Evo ga jasan primjerak sta je najveci problem CG bankarstva- isti bankari tada kada su dodjeljivali krediti, isti bankari sada kada se toboz naplacuju kroz sve scheme osim onih koje su realno sagledavale ko je i sta moze klijent.

  • Vrhunski “bankarski” posao. Za 30 miliona duga preuzeti hotel koji ne mogu prodati ni za 5 miliona. Koiliko li su “bankari” personalno dobri? Crna i gora raj za “bankare” i ine investitore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *