Ukidaju odluku Skupštine o Solani, Baroviću vraćaju milione?

Dodajte komentar

Ustavni sud je na zahtjev Eurofonda, kojim upravljaju lica bliska biznismenu Veselinu Baroviću pokrenuo postupak za ocjenu saglasnosti sa Ustavom i zakonom Odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana Crne Gore do 2020. godine. Tom odlukom, koju je usvojio parlament 26. jula 2012. godine, zemljište Solane određeno je kao zaštićeno područje, umjesto građevinskog zemljišta.Predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić i sudije Milorad Gogić, Dragoljub Drašković, Hamdija Šarkinović, Budimir Šćepanović i Miodrag Iličković donijeli su rješenje, 24. jula ove godine, kojim se pokreće postupak ocjene ustavnosti te odluke, ali je odbačen zahtjev fonda za obustavu izvršenja odluke, uz obrazloženje da Ustavni sud u toku postupka može da naredi da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje koje su preduzeti na osnovu zakona čija se ustavnost ili zakonitost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle da nastupe neotklonjive štetne posljedice, ali ne i da obustavi izvršenje osporenih odredaba zakona, drugog propisa ili opšteg akta, piše Dan.

Ustavni sud je, nakon razmatranja postupka donošenja osporene odluke ocijenio da ima osnova za pokretanje postupka za ocjenu njene saglasnosti sa Ustavom i zakonom navedeno je u obrazloženju rješenja.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio je advokat Milan Vujošević u ime Eurofonda, kao, kako je -navedeno u prijedlogu, zainteresovanog lica, odnosno većinskog vlasnika kompletnog zemljišta u zahvatu Solane, ističući da je Skupština na neustavan i nezakonit način donijela izmjene prostornog plana, što u konačnom, kako je navedeno u prijedlogu u koji je Dan imao uvid, tu odluku čini neustavnom i nezakonitom.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijet je 17. avgusta 2012. godine, osam dana nakon što je odluka parlamenta objavljena u Službenom listu, a sudeći po obrazloženju Ustavnog suda za očekivati je da se skupštinska odluka proglasi neustavnom.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, vlasnik 73,8 odsto Solane skriven je iza HB zbirnog kastodi računa, iako se, prema nezvaničnim saznanjima, radi o Eurofondu u kojem Barović, prema podacima CDA ima 2,6 odsto akcija.

Barović je, prema riječima njegovog pravnog zastupnika advokata Zorana Piperovića, izašao iz ulcinjske Solane. Piperović je krajem januara prošle godine kazao da je Barović izašao iz Eurofonda i svih kompanija koje su u portfelju tog fonda. U Centralni registar privrednih subjekata, prema rješenju Poreske uprave, unijete su izmjene podataka o licima u društvu, odnosno Eurofondu, a to su: Armin Mulahusić, Boiša Šotra, koji je izvršni direktor, Fahrudin Kajošević, Milanko Damjanović, Milić Popović, Nenad Štibilj, Vlatko Aprcović, Vuk Rajković i Euroinvest, društvo za upravljanje fondom Euroinvest.

Izvor: Dan, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *