Ovo su najprosperitetnije zemlje i evo gdje se nalazi Crna Gora

Dodajte komentar

Norveška je ponovno proglašena najprosperitetnijom zemljom na svetu, pokazalo je ovogodišnje istraživanje Indeksa prosperiteta, na kom je naša zemlja na 60. mjestu.

Izvještaj koji obuhvata 142 zemlje sastavlja britanski Legatum institut, a kako bi gradirali prosperitet, ocjenjivalo se osam kriterijuma – privreda, preduzetništvo i prilike, vlada, obrazovanje, zdravlje stanovnika, sigurnost, lične slobode i društveni kapital.

Norvešku slijedi Švajcarska, dok je Danska na trećem mjestu. SAD je na 11. mjestu, a Velika Britanija na 15. Ta zemlja je doživjela veći pad, dok je Singapur, koji ima najjaču ekonomiju, pao na 17. mjesto zbog lošijeg nivoa ličnih sloboda i socijalne kohezije.

Crna Gora nalazi se na 60. mjestu i prosperitetnija je od Albanije i Bosne i Hercegovine, koje su zauzele 83, odnosno 86. poziciju i srbije koja se našla na 73. mjestu

Slovenija je ubjedljivo najprosperitetnija bivša jugoslovenska republika, sa plasmanom na 25. mjestu, a sledi je Hrvatska na 53, i Makedonija koja zauzima 65. poziciju na listi prosperiteta.

Kada su u pitanju konkretni kriterijumi najgore smo prošli sa ekonomijom gdje smo na 112. mjestu, kad je u pitanju vlada smjestili smo se na 69. mjesto, po preduzetništvu smo na 62. mjestu a po ličnim slobodama građana na 76. mjestu.

Na ovom linku možete pogledati kompletan izvještaj.

 

Najprosperitenije zemlje sveta:

1. Norveška
2. Švajcarska
3. Danska
4. Novi Zeland
5. Švedska
6. Kanada
7. Australija
8. Holandija
9. Finska
10.Irska

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *