Sud odbio zahtjev VTB banke da poništi ugovor za KAP

Dodajte komentar

Privredni sud odbio je tužbeni zahtjev VTB banke da se poništi kupoprodajni ugovor za imovinu KAP-a vrijedan 28 miliona eura i dva njegova aneksa ugovora. Presudu je donijela sutkinja Marijana Pavićević.

VTB banka iz Austrije, u vlasništvu ruske finansijske institucije, jedan je od povjerilaca KAP-a koji neobezbijedena potraživanja nije uspio da naplati u dosadašnjem toku stečajnog postupka. Prethodno je odbijen zahtjev punomoćnika tužioca Stefana Lučića da sud odredi vještačenje kako bi se utvrdio u kojem iznosu je, nakon zaključivanja dva aneksa ugovora o prodaji imovine KAP-a (11. septembra 2014. i 11. marta 2015. ) omogućeno izvlačenje novca iz KAP-a u korist Uniproma.

VTB je tokom sudskog spora tvrdio da su upravo dva aneksa ugovora omogućila kompaniji Uniprom i njenom vlasniku Veselinu Pejoviću da dobije na vremenu i da iz prihoda ostvarenih u aluminijumskoj kompaniji plati dio kupoprodajne cijene za njenu imovinu.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić i advokatica Uniproma Ksenija Franović ostali su pri stavu da tužbeni zahtjev VTB banke sud treba da odbije kao neosnovan, što je sud uvažio. U Privrednom sudu je ostala još jedna parnica koju su kompanije bivšeg gazde KAP-a Olega Deripaske pokrenule protiv KAP-a, odnosno Uniproma. KAP je u stečaju od 8. jula 2013, a Uniprom je preuzeo upravljanje fabrikom u julu prošle godine, kada je prihvaćena njegova ponuda da za kupovinu kompletne imovine plati 28 miliona eura.

Nikšićka kompanija je platila nešto više od polovine ugovorene kupoprodajne cijene, a preostali dio od 13,98 miliona je na prelaznom računu u Zapad banci i biće operativan kad Uniprom da saglasnost da su ispunjene ugovorene obaveze.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *