Kupoprodajni ugovor Instituta “Simo Milošević“ ne uliva nadu zaposlenima

Dodajte komentar

Ugovor o kupoprodaji državnih akcija u Institutu „Simo Milošević“, sa kompanijom International Wellness group IWG iz Londona, ne uliva nadu zaposlenima, jer je i ranije bio potpisan sličan ugovor, koji je kasnije raskinut, saopšteno je iz Sindikata.

Iz Sindikalne organizacije Instituta su naveli da, prema njihovim informacijama, ugovor sadrži toliko preduslova za realizaciju da bi ga, kako su kazali, svrsishodnije bilo nazvati predugovorom, prenosi Radio Jadran.

„Ako je prethodno bio potpisan kupoprodajni ugovor bez preduslova i rokova, pa je kasnije, ipak, raskinut, ovaj uslovni ugovor ne uliva nadu zaposlenima, kojima je 2011. godine smanjena vrijednost koeficijenta sa 60 na 55 eura. Obećano je da će se zarade isplaćivati u punom iznosu, odnosno u skladu sa kolektivnim ugovorom kada se nađe strateški partner“, kazali su iz Sindikata Instituta.

Oni su saopštili da je Sindikalna organizacija o potpisivanju kupoprodajnog ugovora obavještena preko medija i da nijesu dobili ni njegov nacrt, iako imaju pisano obećanje predsjednika Tenderske komisije, Branka Vujovića, da će dobiti kopiju potpisanog ugovora.

Predstavnici Sindikata su podsjetili i da je 2009. godine bio potpisan sličan ugovor sa kompanijom Home Art and Sales Services.
„Tada je vlasnik kompanije Filip Cepter lično, pred televizijskim kamerama, stavio potpis na ugovor i najavio ulaganje od 150 miliona eura. Zaposleni su tada pozitivno reagovali na promjenu vlasničke strukture i imali očekivanja u vidu isplate punih zarada za one koji nastavljaju karijeru u Institutu i otpremnina za one za čijim radom prestaje potreba“, naveli su iz Sindikata.

Oni su dodali i da je vrijeme pokazalo da je od planova i očekivanja ostalo samo obavještenje o neuspjelom drugom tenderu za prodaju 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta.

Predstavnici Sindikata smatraju i da je predviđeni šestomjesečni rok za zatvaranje transakcije između Vlade i IWG dodatni period umanjenih zarada i neizvjesne budućnosti za radnike Instituta.

„To je ono što nas kao predstavnike zaposlenih zabrinjava. Kao Sindikalna organizacija, nijesmo ni ovlašćeni niti kompetentni da razmatramo pitanja akcija manjinskih akcionara, vlasništva nad zemljom, koncesija, građevinskih dozvola, vrijednosti imovine, kredibilnosti kupaca i izvjesnosti realizacije ni druge aspekte ove privatizacije“, kazali su iz radničke asocijacije.

Predstavnici Vlade, Investiciono razvojnog fonda IRF, Fonda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje ZZZ potpisali su u četvrtak ugovor o kupoprodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta IWG-om.

Iz Tenderske komisije za privatizaciju su, nakon potpisivanja ugovora, saopštili da je rok za ispunjenje prethodnih uslova i zatvaranje transakcije šest mjeseci.

Vlada je u avgustu odobrila prodaju 56,48 odsto državnih akcija u Institutu konzorcijumu IWG, kao jedinom ponuđaču na četvrtom tenderu, koji je za većinski udio ponudio nešto više od deset miliona eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *