Đukanović: Finansijski sistem Crne Gore zdraviji

Dodajte komentar

Finansijski sistem Crne Gore danas je zdraviji, budžetski prihodi su ozbiljno uvećani, a napravljene su i značajne racionalizacije u budžetskoj potrošnji, saopštio je premijer Milo Đukanović.

“Time smo stvorili prostor za veća kapitalna izdvajanja. Statistički gledano, danas je naš budžetki deficit veći, ali kada pogledamo šta je tekuća potrošnja, mi smo gotovo postigli budžetsku ravnotežu. Ako govorimo o nekom eventualnom deficitu kada je u pitanju tekuća budžetska potrošnja u narednoj godini, to će svakako biti ispod jedan odsto”, kazao je Đukanović.

On je, u uvodnom izlaganju na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS), čija je tema Dinamičan ekonomski razvoj Crne Gore – Agenda 2020, rekao da je dostignut dobar tempo ekonomskog rasta.

“U posljednjih desetak godina rasli smo po prosječnoj stopi od 3,2 odsto. To je značajno bolje od bilo koje zemlje u okruženju. Najvažniji faktor tako dobrog rasta tokom posljednjih godina su bila direktna strana ulaganja”, naveo je Đukanović.

Direktna strana ulaganja su, kako je dodao, tokom polsljednjih deset godina bila na nivou od oko 19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“To veoma ubjedljivo svjedoči o tome da smo naš poslovni ambijent učinili prilično atraktivnih za strane investitore”, rekao je Đukanović.

On je poručio da to, ipak ne znači da je posao završen.

“Mislim da su pred nama tek ozbiljni izazovi za dalje i kontinuirano unaprijeđenje poslovnog ambijenta i strukturnih reformi”, kazao je Đukanović.

On je podsjetio da je u ovoj godini počela realizacija puno novih kapitalnih projekata.

“Počela je realizacija prve dionice autoputa, projekta koji je kapitalno važan za razvoj države i istorijski gledano najvrijedniji projekat koji je Crna Gora do sada realizovala”, saopštio je Đukanović.

On je dodao da je počelo i postavljanje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, što je, kako je ocijenio, jednako važan infrastrukturni projekat. Taj projekat, prema njegovim riječima, neće samo Crnu Goru dobro povezati sa energetskim sistemima zapadne Evrope, nego će biti podsticajan za korišćenje do sada neiskorišćenih crnogorskih i energetskih potencijala regiona.

“Takođe, završili smo procedure i očekujem da bi do 15. decembra trebalo da bude potpisan ugovor sa odabranim izvođačem za projekat drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja što, uz izvjesno kašnjenje, ipak garantuje da ćemo već od početka naredne godine i u narednim godinama imati ne samo dinamičnu realizaciju ovog energetskog objekta nego i važan impuls ukupnom razvoju države, posebno sjevernom regionu”, rekao je Đukanović.

On je naveo da se stiglo i do kraja procedure kada je u pitanju ugovaranje posla u vezi istraživanje nafte i gasa.

“Mislim da smo posao priveli kraju. Prema informacijama koje sam dobio očekuje se parafiranje tog ugovora narednih dana i vjerujem da i tu stvaramo pretpostavke za početak vrijednih radova u narednoj godini”, dodao je Đukanović.

On je podsjetio i na kontinuitet radova u razvoju turizma, među kojima su projekti Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi.

Đukanović je zadovoljan i napretkom u oblasti poljoprivrede.

“Mislim da smo zahvaljujući jednoj vrlo ofanzivnoj politici resornog ministarstva u ovoj oblasti promijenili svijest o šansama i mogućnostima u ovoj oblasti. Poljoprivreda se danas zaista prepoznaje kao ozbiljna razvojna šansa”, smatra Đukanović.

On je naveo da je napravljen ozbiljan pomak u pogledu prepoznvanja neiskorišćenih resursa i stvaranja svih sitemskih preptpostavki za njihovu valorizaciju.

Đukanović je saopštio i da je ostvaren oporavak tržišta rada.

“Danas imamo smanjenu nezaposlenost u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

On je zaključio da će se Vlada u narednom periodu cjelovitije baviti unaprijeđenjem poslovnog ambijenta i strukturnim reformama.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *