“Death and taxes”: Amerika uvodi nove mjere protiv utaje preza

Dodajte komentar

Američko Ministarstvo finansija usvojilo je nove mjere koje će blokirati spajanja kompanija koja imaju za cilj izbjegavanje plaćanja poreza u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na taj način je dovedeno u pitanje potencijalno spajanje Pfizera i irskog Alergana, vrijedno 150 milijardi USD, prenosi Tanjug.SAD oporezuju profite domaćih kompanija, bez obzira na to gdje su ostvareni, po stopi od 39 odsto, više nego bilo koja druga bogata zemlja u svijetu. Kada, međutim, neka firma kroz spajanje sa drugom postane strana, ona više ne plaća u SAD-u porez na profit koji ostvaruje u inostranstvu, već samo na profit ostvaren u zemlji.

Takve kompanije najčešće zadržavaju najveći obim poslovanja u SAD, gdje su porezi viši.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da je cilj novih propisa da se smanje koristi koje kompanije ostvaruju takvim potezima i da se takve transakcije otežaju. Nove mjere bi trebalo da ukinu poreske olakšice američkim kompanijama koje kupuju manje strane firme, a zatim prebacuju sjedište u inostranstvo da bi smanjile poreske obaveze.

Iz Ministarstva su naveli da američke kompanije trenutno koriste prednosti okruženja koje im omogućava da prebace adrese u inostranstvo i izbjegnu plaćanje poreza u SAD, a da ne promijene značajnije način poslovanja.

Novi propisi ukinuće poreske olakšice firmama koje sjedište prebace u drugu zemlju i otežaće transfere sredstava namijenjene izbjegavanju propisa, kojima je definisano da ako američki akcionari neke firme drže 80 odsto njenih akcija, ta kompanija se smatra američkom bez obzira na to gdje joj je sjedište.

Irska je, zbog ultra niskog korporativnog poreza od 12,5 odsto, omiljena destinacija kompanija koje izbjegavaju plaćanje poreza u matičnoj zemlji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *