Rasulu: Investicija u Portonovi premašiće pola milijarde eura

Dodajte komentar

Azmont Investments će, uz najavljenu saradnju sa One & Only brendom, u projekat Portonovi investirati više od pola milijarde eura, izjavio je za Portal Analitika zamjenik izvršnog direktora kompanije Azmont Investments Rašad Rasulu (Rashad Rasullu).“Rad na rizortu se stalno razvija i mijenja, a promjene koje pravimo su sa ciljem da on bude što bolji i po najvećim standardima. Sve promjene i postojeći plan gradnje zahtijevaju uvećanu investiciju. Veće investicije su moguće ukoliko uvidimo potrebu za tim, a sve to kako bismo postigli naš cilj – da sagradimo jedinstveni Portonovi rizort koji pretenduje da postavi najveće standarde kvaliteta ne samo u regionu već i u svijetu”, naglasio je Rasulu. On je podvukao da radovi na projektu Portonovi idu u skladu sa planiranom dinamikom i da Azmont Investments ne želi da pravi kompromis nauštrb kvaliteta.

Analitika: Zašto se kasni sa gradnjom luksuznog kompleksa Portonovi na prostoru bivše vojne kasarne u Kumboru i kada očekujete da bi projekat mogao biti završen?

Rasulu: Kada je riječ o ovakvim projektima, ljudi su skloni nestrpljivosti. Mi to razumijemo. Ipak, kako smo istakli nedavno, radovi idu po planiranoj dinamici i dajemo sve od sebe da Portonovi što prije zaživi. Ipak, ne želimo da pravimo kompromis nauštrb kvaliteta. Uprkos mnogim glasinama, sve ide kako smo planirali i zadovoljni smo dosadašnjim napretkom. Radovi na marini napreduju i već je osam odsto šipovanja završeno. Do danas, i 81 odsto zemljanih radova je urađeno. Betonska konstrukcija za prve četiri zgrade u dijelu ”Lower Village” (Donje selo) takođe je urađena. Pored ovoga, glavni izvođač radova, iskusna italijanska kompanija Pizzarotti & C. S.P.A, unijeće novu dinamiku u izgradnju jedinstvenog rizorta Portonovi.Portonovi će biti otvaran u fazama, a prvi život će ovdje početi za manje od dvije godine. Marina, kao i rezidencijalni dio sa javnim površinama će dočekati goste u sezoni 2017. U međuvremenu, intenzivni radovi na pripremi terena za prvi One&Only rizort u Evropi se privode kraju. Ovo znači da će izgradnja One& Only-ija uskoro početi, a završetak radova i funkcionisanje očekujem već u sezoni 2018.

Analitika: Koliko novca planirate da investirate u realizaciju projekta? Da li će projekat biti skuplji nakon izmjena master plana?

Rasulu: Mnogo smo govorili o našim investicijama, koje su veoma transparentne. Kao što smo pominjali ranije, investicija je do sada uvećana više nego dva puta, i dostigla je 137,450,000 eura (od dolaska na tržište u septembru 2013. godine do oktobra 2015. godine). Podsjećanja radi, planirana investicija za period od četiri godine (do 2016. godine) je 52,000,000 eura, odnosno za period od osam godina (do 2020. godine) 258,000,000 eura. Ovo je samo finansijska strana naših ulaganja. Ubrzo nakon ulaska na tržište, najavili smo saradnju sa One&Only-ijem koji će biti prvi u Evropi. Ovim naša investicija prelazi pola milijarde eura. Rad na rizortu se stalno razvija i mijenja, a promjene koje pravimo su sa ciljem da on bude što bolji i po najvećim standardima. Konkretno, u vezi sa Vašim pitanjem, sve promjene i postojeći plan gradnje zahtijevaju ovu uvećanu investiciju. Veće investicije su moguće ukoliko uvidimo potrebu za tim, a sve to kako bismo postigli naš cilj – da sagradimo jedinstveni Portonovi rizort koji pretenduje da postavi najveće standarde kvaliteta ne samo u regionu već i u svijetu.

Analitika: Bilo je dosta promjena u menadžmentu Azmonta. Da li su personalne promjene na vodećoj poziciji uticale na dinamiku sprovođenja projekta?

Rasulu: Radimo u veoma dinamičnoj industriji gdje ništa nije uklesano u kamenu. Kako radovi napreduju, normalno je da mijenjate određene stvari, a kao investitor pratimo dinamiku jer je u našem najboljem interesu da sve bude završeno što prije. Kolege prije nas su uradile veoma dobar posao planiran za pripremnu fazu projekta. Od ove godine, ovdje su direktni predstavnici investitora koji su zaduženi za kako ovaj, tako i druge projekte na kojima će raditi Azmont Investments.

Analitika: Kako biste okarakterisali saradnju sa Opštinom Herceg Novi i Vladom?

Rasulu: Portonovi projekat je specifičan zbog mnogo čega – jedan je razlog veoma važan, a to je činjenica da je ovaj projekat značajan za nas, lokalnu zajednicu i Vladu. Zbog ovoga, sarađujemo i dijelimo znanja koja vjerujem da svaka strana ima. Sarađujemo sa Vladom i njenim institucijama i vjerujem da su pred nama zajedničke inicijative i programi koji će dodatno pomoći da Crnu Goru pozicioniramo na mapi visokoluksuznih destinacija. Zajedno sa partnerima mnogo radimo na ovom cilju i naš rad u tom dijelu nije vidljiv samo kao građevinski, ali vjerujem da će se prava razlika uvidjeti kada Portonovi zaživi. S ponosom ističemo da će Portonovi biti jedinstven i da će gosti iz inostranstva i Crne Gore moći da iskuse nešto sasvim drugačije. Sa ciljem da ovo postignemo, Vlada Crne Gore i opština Herceg Novi nam dosta pomažu, a naš odnos je zasnovan na istinskom partnerstvu.

Analitika: U kojoj fazi planirate da angažujete radnike koji su prošli obuku u Azmont akademiji u Bijelom Polju?

Rasulu: Trening centar kao što je Azmont akademija ima dvije svrhe. Najprije, uspostavljen je kao dio socijalnog programa našeg ugovora o dugoročnom zakupu. Dalje, namjera je da im napravi najbolju vezu do budućeg poslodavaca. Azmont Investments nije građevinska kompanija, naš fokus kao investitora jeste upravo ulaganje. Dali smo sve od sebe kako bismo podržali rad Akademije i trening procesa, ali na zapošljavanje utiču i drugi igrači na tržištu rada. Sada smo u procesu pregovora sa relevantnim državnim institucijama kako bismo oblikovali rad Akademije u budućnosti.

Analitika: Da li će se banka koju planirate da osnujete fokusirati na rad sa građanima ili privredom?

Rasulu: Nedavno smo to najavili, a sada smo u fazi kada prikupljamo dokumenta potrebna za prijavu za licencu.Uporedo, radimo na strategiji banke za narednih nekoliko godina, koristeći bogato iskustvo naših investitora. Po završetku svih procesa i kada dobijemo licencu Centralne banke Crne Gore moći ćemo da damo i više informacija o našim planovima u bankarskom sektoru.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *