Potvrđen kreditni rejting Crne Gore, autoput potencijalan rizik za javne finansije

Dodajte komentar

Kreditna rejting agencija Standard and Poor’s objavila je novi izvještaj za Crnu Goru, kojim je potvrđena ranija ocjena kreditnog rejtinga ‘B+/B’, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Takođe, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, našoj zemlji je potvrđen stabilan outlook, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama.

Konstatujući uspješnost sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, analitičari Standard and Poor’s procjenjuju da će crnogorska ekonomija u periodu od 2015-2018. godine rasti u prosjeku 3,1 odsto, zahvaljujući rastu investicione aktivnosti, dominantno u oblasti turizma i energetike.

“S tim u vezi, procjena rasta realnog BDP-a za 2015. godinu iznosi 3.3 odsto, odnosno 3.8 odsto za 2016. godinu. Iako je očekivanje eskperata da će deficit u tekućoj godini premašiti šest odsto BDP-a, isti će,  takođe, imati opadajući trend u periodu do 2018. godine, kada bi iznosio manje od četiri odsto BDP-a, kao rezultat Vladinog programa poreske reforme i napora u suzbijanju sive ekonomije”, kazali su u Ministarstvu.

Kako su naglasili, iako će izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, koja je otpočeta ove godine, snažno podržati ekonomski rast u narednom petogodišnjem periodu, mišljenje je predstavnika pomenute agencije, da bi ista mogla usloviti povećanje nivoa javnog duga i samim tim predstavljati potencijalan rizik za javne finansije.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *