Dvije arapske firme otkupile dokumentaciju za Novi duvanski

Dodajte komentar

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata, do juče, kada je istekao rok za dostavljanje zahtjeva za otkup dokumentacije, kupile su dvije kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nezvanično saznaje „Dan”.Sa jednom od kompanija iz UAE u konzorcijumu će nastupiti grčka kompanija koja dugi niz godina sarađuje sa Duvanskim kombinatom, a zahtjev za otkup poslala je i poljska firma, čije su učešće u nadmetanju za NDKP očekivali u Vladi.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović kazao je „Danu” da su dvije kompanije iz UAE dostavile zahtjev za otkup, ali nije potvrdio i da su kupile tendersku dokumentaciju.

– Bliže informacije ne možemo dati, jer ne znamo da li će ponudu dostaviti samostalno ili u konzorcijumu sa nekom firmom, kazao je Vujović,

Rok za otkup tenderske dokumentacijeje do 13. novembra, a rok za dostavljanje ponuda je do 16. ovog mjeseca.

Zahtjev za otkup tenderske dokumentacije povukao je konzorcijum kojeg čine makedonska firma Malion Tobbaco trade i makedonsko-poljskoslovački konzorcijum Tenneh s.r.o, a u obrazloženju odustanka od privatizacije NDKP-a

Vladu su obavijestili da ne mogu da poštuju rok od godinu za izgradnju nove fabrike, ističući da je taj vremenski period prekratak za gradnju fabrike.

NDKP je osnovan odlukom Vlade iz novembra 2011. godine, a na šestom po redu tenderu za privatizaciju NDKP-a, koji je raspisan početkom oktobra, prodaje se 7,6 miliona akcija, odnosno 100 posto akcijskog kapitala, od čega je 69,92 odsto u vlasništvu Vlade, a 30,08 odsto pripada Glavnom gradu, uz obavezu kupca da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji u Podgorici ili na drugoj lokaciji uz saglasnost prodavca. Kupac je obavezan da na toj lokaciji organizuje proizvodnju u periodu od 12 do 15 mjeseci od zaključenja transakcije. Do izgradnje fabrike kupac je obavezan da proizvodnju organizuje na postojećoj lokaciji.

Tenderom je predviđena i dokapitalizacija kompanije bez kupovine akcija, u visini obaveznog investicionog programa za izgradnju fabrike, uz obavezu investitora da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji ili na drugoj uz saglasnost prodavca.

Tenderska komisija za privatizaciju proglasila je 23. jula ove godine neuspjelim peti tender za prodaju NDKP, jer jedini ponuđač, mojkovačka kompanija Montenegro duvan komerc, nije potpisala ponuđeni ugovor u predviđenom roku. Montenegro duvan komerc je ranije ponudio dokapitalizaciju od 8,04 miliona, bez kupovine državnih akcija.

Prihodi 30 hiljada eura

Poslovni prihodi NDKP-a su na kraju septembra smanjeni na 57,5 odsto odnosno na 30 hiljada eura, dok su rashodi povećani na 273,57 hiljada.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 237,28 hiljade, zarada, njihovih naknada i ostali lični rashodi 30,66 hiljada, materijala 1,35 hiljada, a ostali poslovni rashodi 4.28 hiljada eura. Ukupna aktiva NDKP-a iznosila je 6,58 miliona, što je za 5,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Neraspoređena dobit dostigla je 866,25 hiljada, a kratkoročne obaveze i rezervisanja 47,49 hiljada eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *