Vjetroelektrane na Možuri gradi državna kompanija sa Malte

Dodajte komentar
Ilustracija

Veoma smo zadovoljni što je jedna jako relevantna kompanija iz zemlje EU našla interes da investira u energetski sektor i projekte vjetroelektrana kao jednoj od komparativnih prednosti u Crnoj Gori, rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić nakon susreta sa ministrom energetike, zdravlja i privatno-javnog partnerstva u Vladi Malte Konradom Mizzijem, povodom prenosa Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetrolelektrane na lokalitetu Možura između Vlade Crne Gore i kompanije „Enemalta plc“ sa Malte, koja je u većinskom vlasništvu Vlade te zemlje, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.“Ono što smo danas mogli da čujemo su direktna uvjeravanja da će radovi na terenu početi u martu sljedeće godine i da se očekuje završetak radova, odnosno da će prva struja poteći iz vjetroelektrana u periodu od 24 mjeseca poslije otpočinjanja radova”, naglasio je Kavarić konstatujući da Crna Gora ima potpuno ozbiljna odmicanja u realizaciji projekta po pitanju obje vjetroelektrane.

“Poslije nečega što je već u poodmakloj fazi realizacije na Krnovu sad imamo vrlo kratke rokove u kojima će početi realizacija i na Možuri i to od strane jako relevantne firme iz zemlje EU”.  istakao je Kavarić.

Mizzi smatra da je ovo je važan korak u odnosima između Malte kao zemlje Evropske Unije i Crne Gore kao zemlje koja planira da se učlani u EU.

“Malta podržava članstvo Crne Gore u EU i veoma smo impresionirani potencijalom Crne Gore i ekonomskim napretkom koje je Crna Gora do sada ostvarila. Uzbuđeni smo što ćemo početi sa razvojem vjetroelektrane koja će imati najnoviju tehnologiju u oblasti vjetrogeneratora”, najavio je Mizzi.

Ističući da je  ovo veoma bitan korak za Enemaltu u pogledu širenja poslovanja kompanije u inostranstvu  ministar Mizzi je iskazao zadovoljstvo što posluju sa zemljom koja je sličnih ekonomskih uslova kao što su na Malti.

“Radujemo se tome da napravimo ovaj projekta zajedničkim uspjehom za obje zemlje”, zaključio je Mizzi.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, ugovorom je previđena izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Možura instalisane snage do 46 MW.

Novi zakupac „Enemalta plc“ je dostavio bankarsku garanciju na iznos od 1,5 miliona eura.

Kompanija „Enemalta plc“,  je javno akcionarsko društvo, čija je osnovna djelatnost proizvodnja, uvoz, distribucija i snabdjevanje električnom energijom krajnjih kupaca, kao i uvoz i distribucija naftnih derivata, koja ima 1500 zaposlenih i igra značajnu ulogu u ekonomskom razvoju Malte. Većinski vlasnik ove kompanije je Vlada Malte, a 33 odsto akcijskog kapitala posjeduje kompanija Shangai Electric Power (SEP) proizvođač struje i podružnica kompanije China Power Investments čiji je rejting označen sa AAA.

“Podsjećamo da je Crna Gora zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura dana 5. jula 2010. godine sa konzorcijumom „Fersa & Čelebić“ u čijem sastavu se nalaze „Fersa Energias Renovables“ S.A. iz Španije i „Čelebić“ DOO iz Podgorice. Ugovorom je je državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW. Nakon obezbjeđenja svih neophodnih dokumenata Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 15. decembra 2014. godine izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura. Međutim, investitori su iskazali zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz Ugovora na kompaniju „Enemalta corporation“ sa Malte, uz preuzimanje svih obaveza”, navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore je dala saglasnost na prenos Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetrolelektrane lokalitet Možura na sjednici 3.septembra.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *