Stanovi u Crnoj Gori među najskupljim u regionu

Dodajte komentar
Ilustracija

Cijene stanova u Crnoj Gori znatno su veće u odnosu na podatke koje pokazuje MONSTAT, po kojima je prosječna cijena kvadrata 1.089 eura. Kako tvrde agenti za nekretnine, visoke cijene stanova razlog su što prodaja stanova stagnira već nekoliko godina.

Prema zvaničnoj statistici, kvadrat stana je najskuplji u Budvi i iznosi u prosjeku 1,6 hiljada eura, dok su u Nikšiću nekretnine jeftinije, pa se kvadrat stana može kupiti u prosjeku za 561 euro, pokazuju podaci MONSTAT-a. 

Ako je prosječna plata u Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima,482 eura, dok se u stvarnosti taj prosjek kreće između 300 i 350 eura, to znači da su za kvadrat stana u Nikšiću potrebne dvije plate, odnosno za kvadrat stana u Podgorici zaposleni u sektoru trgovine treba da rade najmanje pet mjeseci, piše Dan.

Kvadrat stana u Budvi po tržišnim cijenama ne može se naći ispod dvije hiljade eura, a cijena dostiže i tri hiljade eura za kvadrat.

Prema podacima sa sajta budvanske agencije za nekretnine Imperija, trosoban stan od 86 metara kvadratnih u Starom gradu u Budvi košta 300 hiljada eura, što znači da je za kvadrat stambenog prostora u Budvi potrebno 6,8 prosječnih zarada.

U ponudi Imperije je i jednosoban de luks opremljen stan na Pržnu od 58 kvadrata, koji se prodaje za 155 hiljada eura, dok istovremeno stambeni prostor od 47 kvadrata u Baru košta 85 hiljada eura. Na Primorju su ipak najjeftiniji stanovi u Sutomoru, gdje se stan da 63 kvadrata može kupiti za 60 hiljada.

Prema riječima vlasnice agnecije za nekretnine Millenium Edite Dautović u Podgorici su već neko vrijeme najtraženiji stanovi u Siti kvartu.

„Cijena kvadrata varira od 1,1 hiljadu do 1,4 hiljade eura, u zavisnosti od investitora. Međutim, za taj dio grada karakteristično je što je mnogo veća potražnja od ponude. Prodaja stanova već godinama stagnira, jer su nekretnine, imajući u vidu zarade, dosta skupe“, istakla je on.

Prema njenim riječima što se tiče Podgorice, najskuplji su stanovi preko Morače u zgradama firme Normal kompani, gdje je kvadrat oko 1,8 hiljada eura, zatim u novoj zgradi iz MUP-a.

„Ti stanovi jesu u ponudi, ali se ne prodaju. Ponovo je došlo vrijeme da kupci traže stanove po cijenama od 35 do 40 hiljada eura, jer kod nas u novogradnji gotovo da nema stana ispod 50 hiljada, pa stoga dolazi do disproporcije jer ne možemo da nađemo adekvatnu nekretninu za kupca“, poručila je Dautović.

Stanovi u Crnoj Gori među najskupljim u regionu

Činjenica je da je u odnosu na zemlje regiona cijena kvadrata stana u Crnoj Gori prilično visoka. U Hrvatskoj, gdje je prosječna plata 800 eura, kvadrat stana iznosi od 1,4 do 1,6 hiljada eura dok je slična cijena i u Sloveniji, gdje je prosječna plata 1,1 hiljadu eura, dok je prosječna cijena kvadrata stana 1,5 hiljada. Te dvije zemlje su članice Evropske unije.

Cijena kvadrata stana u Beogradu varira od 800 eura do 1,3 hiljade eura, dok je u Skoplju kvadrat oko hiljadu eura. Najjeftiniji kvadrat stana u regionu je na Kosovu, gdje kvadrat varira od 613 eura do hiljadu eura, a u BiH od 700 eura do dvije hiljade eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *