Ipak lošije prognoze rasta globalne ekonomije

Dodajte komentar

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) srezala je prognoze rasta globalne ekonomije, uputivši upozorenje vezano za stagnaciju svjetske trgovine.

Prema projekcijama OECD-a, globalna ekonomija će ove godine ostvariti rast od 2,9 odsto u odnosu na ranije prognoziranih 3,0 odsto, a u 2016. godini rast od 3,3 odsto u odnosu na prethodno projektovanih 3,6 odsto, prenosi agencija Frans pres.

“Procjenjuje se da će rast globalne privrede blago ojačati u periodu 2016/2017. godine, u svijetlu prigušenih inflatornih pritisaka”, navodi se u u polugodišnjem izvještaju OECD-a, pod nazivom “Ekonomske perspektive”, i dodaje da će u 2017. godini rast ubrzati na 3,6 odsto.

Glavni ekonomista OECD-a Ketrin Man je, međutim, izrazila duboku zabrinutost vezano za ovogodišnju stagnaciju ili čak pad globalne trgovine, navodeći da su tokovi globalne trgovine pali na nivo koji se obično povezuje sa globalnom recesijom, iako bi akcije koje su preduzele Kina i još neke zemlje trebalo da osiguraju ubrzanje u 2016, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi OECD, stagniranje trgovine je prije svega posljedica usporavanja u Kini, koja nastoji da preorijentiše sopstvenu privredu sa prerađivačkog sektora i izvoza na uslužni sektor i domaću potrošnju, što je, kako navodi Frans pres, uzrokovalo pad cijena sirovina i odrazilo se na zemlje u razvoju širom svijeta.

Međutim, zbog uvođenja podsticajnih mjera od strane zvaničnog Pekinga, OECD je povisio prognozu rasta BDP-a Kine za ovu godinu na 6,8 odsto u poredjenju sa septembarskom prognozom od 6,7 odsto, dok je projekcija za 2016. godinu ostala na nepromijenjenih 6,5 odsto.

Privreda Brazila, pogođena kolapsom cijena sirovina, ove godine će, prema projekcijama OECD-a, registrovati pad od 3,1 odsto, što je gore u odnosu na raniju prognozu pada od 2,8 odsto. Za 2016. godinu, OECD predviđa nastavak recesije u Brazilu, uz pad privrede od 1,2 odsto.

Perspektive rasta BDP-a za SAD ostale su relativno solidne, pa će BDP Sjedinjenih Država ove godine porasti za 2,4 odsto, a naredne za 2,5 odsto, dok bi rast privrede eurozone trebalo da ojača, na 1,5 odsto u ovoj i na 1,8 odsto u 2016. godini, navodi francuska agencija.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *