ECB najavio labavljenje monetarne politike

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi u obraćanju kasno sinoć naglasio je kako će podstaknut rizicima glede kretanja inflacije i ekonomskog rasta na sastanku u decembru preispitati stepen dosadašnjeg QE programa.

Istaknuo je kako su spremni i sposobni da djeluju koristeći sve raspoložive instrumente u okviru svog mandata, kako bi ostvarili stabilnost cijena u eurozoni.

Nakon istupa predsjednika ECB-a na valutnim je tržištima euro oslabio jer su ulagači zaključili da bi ECB uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku. Kurs eura skliznuo je na 1,0955 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1015 dolara.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa se cijena dolara jutros kreće oko 121,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 120,65 jena.

Prinos na 10-godišnji njemački Bund je porastao za 2bb na nivo od 0,57%. S druge strane Atlantika ususret današnjem obraćanju čelnice Fed-a J. Yellen i objavi podataka s tržišta rada krajem nedjeljue, prinos na 10-godišnju američku obveznicu je porastao za 4bb na nivo od 2,21%, dovodeći tako prinos na najviši nivo u zadnjih pet nedjelja.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *