Ako vam se ovo dogodi, došlo je vrijeme da promijenite posao

Dodajte komentar

Paul Sallomi, direktor u kompaniji Deloitte, koji je preko 25 godina radio u industriji medija, tehnologije i komunikacija, u svojoj je kolumni otkrio odgovor na vječno pitanje: Kako prepoznati kada je pravo vrijeme za promijeniti posao ili karijeru?

On to pitanje sagledava iz dvije referentne pozicije. Sebe, i kroz osobe s kojima sarađuje.

Samozadovoljstvo je neprijatelj uspjeha

Sve postaje rutina ako to predugo radite. Kada prestanete dabudete strastveni u onome što činite, to vas može iscrpiti do temelja.

“Pokušajte ne doći do te tačke, što je razlog zašto ja još uvijek razmišljam o tome kako da proširim svoje profesionalno iskustvo. Na primjer, svoju karijeru započeo sam kao poreski savjetnik, ali sam imao želju da naučim više o cijelom nizu poslovnih problema koje su moji klijenti imali i s kojima su se borili.

Kada mi se otvorila prilika za napredovanje u karijeri, a ujedno šansa da svojim klijentima pružim širi spektar usluga, objeručke sam je prihvatio. Jedna stvar koju sam pritom otkrio je da su “prilika” i “vrijeme”, rijetko kada usklađeni. Nekada ste spremni da odete, ali na vidiku nema “pravih prilika”, dok se u drugim slučajevima, prilika može predstaviti sama od sebe, ali još nije vrijeme da napravite neku veću promjenu”, kaže Sallomi.

Kada je vaš tim spreman za samostalan rad, vi biste trebalo da budete spremni – na odlazak

“Na početku svoje karijere, ljudi koji su me podučavali i davali mi savjete, duboko su uticali na moje stavove o tome šta to znači podučavati i savjetovati druge. Mojim mentorima mogu zahvaliti što su me ponekad gurali i preko mojih mogućnosti i onoga za što sam mislio da sam sposoban”, kaže on.

Posao mentorstva smatra jednim od najvažnijih aspekata svog posla jer osjeća da je njegov dio odgovornosti kao vođe, stvoriti od vlastitog tima ljude, koji će jednog dana biti sposobni da preuzmu njegovo mjesto u kompaniji.

Učenje je ključ

“Poslovi u kojima sam najviše uživao su oni gdje sam ujedno i najviše naučio. Bilo da je riječ o sticanju novih vještina, segmentu industrije moga klijenta ili ubrzanom tečaju svladavanja nove tehnološke aplikacije, konstantno učenje je ono što održava profesionalni život zanimljivim i priprema te za sljedeće poglavlje”, zaključio je Sallomi.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *