Pored sedam fabrika, uvezeno vode za 20 miliona

Dodajte komentar

Za prvih šest mjeseci ove godine uvezena je voda u vrijednosti od 20 miliona eura, saopšteno je iz Sindikata poljoprivrede, duvanske i prehrambene proizvodnje.

Prema riječima predsjednika te sinDikalne organizacije Veljka Baošića, neshvatljivo je da država u kojoj radi sedam fabrika za flaširanje vode, koje imaju ogromne kapacitete, uvozi tolike količine vode. On je naglasio da nijesu tačni podaci koji se plasiraju javnosti da je za šest mjeseci uvezena voda u vrijednosti od cirka sedam miliona eura.– Bolje da je taj novac uložen u naše fabrike vode, gdje imamo dugovanje prema zaposlenima. Izgleda da uvoznički lobi dominira i da od toga koristi imaju samo pojedinci. Jasno je kakvo je stanje u fabrici kisele vode „Rada” u Bijelom Polju, gdje se zaposlenn muče grdne muke da ostvare prava koja im po zakonu sleduju. Radnicima fabrike vode iz žabljačke Bukovice duguje se 50 plata, a nijesu im uplaćivani ni doprinosi za dvije godine.

Umjesto da je taj novac uložen u postojeće fabrike, kako bi bolje radile, on se daje za uvoz – istakao je Baošić.

On je kazao da stanje u supermarketima pokazuje da uvoz dominira.

– U supermarketima se može naći voda bukvalno iz svih krajeva svijeta, a iz naše države rijetko. To najbolje odslikava stanje u našoj zemlji. Svojevremeno su predstavnici Ministarstva poljoprivrede govorili da oni ne mogu natjerati kupce da kupuju našu vodu. Saglasan sam s tom konstatacijom, ali neka imaju u ponudi i našu vodu, pa neka ostave građanima da sami izaberu i odluče, a ne da donose odluke umjesto njih, poručio je Baošić.

Proizvodnjom flaširane vode u državi bavi se sedam fabrika, od kojih šest distribuira negaziranu vodu, a jedna kiselu. Te fabrike su u prošloj godini proizvele 24,5 miliona litara flaširane vode, a ukupan kapacitet izvorišta iznosi oko 350 miliona litara godišnje proizvodnje, tako da se s tog aspekta u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta i ostvariti značajan izvoz.

Fabrika vode Vatergrup, koja proizvodi vodu „Suza”, ostvaruje najveću proizvodnju u državi i za šestogodišnji period (od 2008, do 2014. godine) ostvarila je povećanje proizvodnje za 60 odsto, dok je u odnosu na 2013. ostvareno povećanje od 10,6 odsto. Fabrika vode „Akva bjanka” je u proteklom šestogodišnjem periodu ostvarila rast proizvodnje za 27 odsto, sa 3,99 miliona litara u 2009. godini na 5,06 miliona litara flaširane vode u 2014. godini, dok je u odnosu na 2013. godinu došlo do pada proizvodnje za 2,4 odsto. Od 2009. godine do 2014. godine, proizvodnja vode „akva monta” opala je za 37 odsto, dok je u odnosu na 2013. godinu došlo do pada proizvodnje od 26 odsto, a fabrika se, i pored izuzetnog kvaliteta vode i savremene opreme, suočava sa velikim finansijskim problemima.

Što se tiče kolašinske fabrike vode „Gorska”, u odnosu na 2013. godinu ostvaren je rast proizvodnje od 34 odsto, mada ona nije dostigla nivo iz početnih godina poslovanja, kada je bila skoro dva puta veća od proizvodnje ostvarene u 2014. godini.

Fabrika „Božja voda”, koja flašira vodu „montaminerale”, još nije dostigla nivo proizvodnje iz 2009. godine. U 2014. godini ostvaren je najveći nivo proizvodnje od 0,84 miliona litara.

Fabrika „Nkoper” od osnivanja ostvaruje konstantno povećanje proizvodnje. Proizvodnja u 2014. godini iznosila je 4,4 miliona litara, što predstavlja povećanje od 90 odsto u odnosu na 2013, dok je u odnosu na 2009. proizvodnja povećana za skoro osam puta.

„Rada” u velikim problemima

Fabrika kisele vode „Bjelasica Rada” je 2013. godine izašla iz stečaja, ali se i dalje nalazi u velikim finansijskim problemima, pa je u prošloj godini ostvarena najmanja proizvodnja u poslednjih šest godina, od svega 3,9 miliona litara.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *