Deutsche Bank bi mogla smanjiti prisutnost u Italiji

Dodajte komentar

Deutsche Bank razmišlja o smanjivanju svojih maloprodajnih aktivnosti u Italiji prodajom poslovnica i otpuštanjima, jer novi izvršni direktor mijenja kompaniju kako bi držao korak s konkurentima, objavio je Reuters.

John Cryan je pod pritiskom da reformira ključnu njemačku banku, smanji troškove i poveća profitabilnost, nakon visokih pravnih troškova zbog niza skandala i gubitka azijskih tržišta na kojima je pao ispod konkurenata Credit Suisse i UBS-a.
Italija je drugo najveće evropsko maloprodajno tržište Deutsche Banka nakon Njemačke, sa 4.000 zaposlenih i oko 300 poslovnica. Reforme bi mogle dovesti do značajnog smanjenja poslovanja koje bi moglo dovesti do povlačenja iz Italije u budućnosti, rekla su tri neimenovana izvora.

“Konačna odluka još nije donesena o tome šta prodati – i kako – u Italiji. Ali prisutnost Deutsche Banka u toj zemlji se više ne smatra strateškom,” rekao je jedan od izvora. Deutsche Bank je odbila komentisati navode izvora.

Banka je u trećem tromjesečju ostvarila rekordni gubitak prije oporezivanja od 6 milijardi eura i upozorila na moguće smanjenje dividende. Cryan, koji je postao izvršni direktor u julu uz obećanje o smanjenju troškova, detalje o novoj strategiji objaviće u četvrtak.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *