Saudijci potapaju Evropu naftom, Moskva zabrinuta

Dodajte komentar

Evropske rafinerije nafte aktivno su počele da kupuju naftu od Saudijske Arabije, piše ruska Gazeta pozivajući se na izvor u naftnom sektoru. To potvrđuju i podaci Reutersa, prema kojima su posljednjih mjeseci američki Exxon, anglo-holandski Shell, francuski Total i italijanski Eni povećali nabavku saudijske nafte za svoje rafinerije u Zapadnoj Evropi i na Sredozemlju.

I Igor Sečin, šef najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, nedavno je izjavio da je Saudijska Arabija počela da prodaje svoju naftu u Poljskoj, i to po dampinškim cijenama.

“U Evropu je 2010. dolazilo oko 10% saudijske nafte, otprilike 30 miliona tona”, rekao je za Ruski vjesnik Aleksandr Pasečnik, šef analitičke uprave Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost. Prema njegovim riječima, radi se o novom logističkom koridoru. “Poljska luka u Gdanjsku počela je da priprema isporuke nafte iz Saudijske Arabije. Postoji mogućnost da će se one povećavati, što pak donosi određene rizike za Rusiju’’, istiće Pasečnik.

Stručnjaci smatraju da je ekspanzija na evropsko tržište jedan od najlogičnijih koraka za Saudijsku Arabiju, jer proizvođači nafte ne pokušavaju u sklopu OPEC-a da smanje količinu proizvodnje. “Kako se postojeće tržište ne bi prezasitilo, mnogo je jednostavnije proširiti njegove granice”, objašnjava Jurij Prokudin, analitičar portala Fx Bazooka.

Kada je Moskva u pitanju, tu je i problem skorog izlaska Irana na svjetsko tržište nafte. “Čim se ukinu sankcije Teheranu, iranska nafta će se probiti na evropsko tržište. Nije isključeno da je Saudijska Arabija upravo zato odlučila da pojača pozicije u Evropi”, govori Pasečnik.

“Uslovi isporuka nisu poznati, no može se pretpostaviti da će barel nafte, s obzirom na stanje na tržištu, koštati evropske kupce 48 do 49 dolara, odnosno 4 do 5 dolara manje od barela nafte Urals”, govori Jurij Produkin. Napominje kako bi Saudijska Arabija mogla dati i dodatni popust od 0,5 do dolara po barelu.

Rusija trenutno osigurava oko 25% evropske potražnje nafte. Ove godine je vpotražnja za ruskom naftom porasla za 5,5%, na 97, 6 miliona tona. Produkin smatra da bi Rusija bi dogodine mogla da izgubi trećinu te količine.

“Da bi se evropske fabrike preorijentisale na saudijsku naftu, potrebno je investirati u rafinerije i promijeniti logističke veze, a to podrazumijeva dodatne troškove. Čak ni niže cijene nafte ne bi mogle pokriti te potrebne investicije”, ističe Pasečnik.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *