Šta se dešava sa dolarom?

Dodajte komentar

Posljednje dvije nedjelje američki dolar slabi u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute na svijetu. U odnosu na kanadski, australijski i novozelandski dolar izgubio je 4, 6 i 8% vrijednosti, respektivno. Slabljenje u odnosu na evropske valute, euro, švajcarski franak i britansku funtu, bilo je osjetno manje i iznosilo je približno 1%.

Kurs dolara se odrazio i na mnoga druga tržišta kao što što su tržišta energenata, dionica i plemenitih metala na kojima je došlo do naglog porasta cijena. Cijena WTI nafte je od početka mjeseca porasla 11% te se sada po prvi puta nakon jula nalazi na nivou višem od 50dolara po barelu. Cijena zlata je u istom periodu porasla 4,5% a vrijednost najtrgovanijih američkih i evrpskih indeksa je porasla približno 6%.

Razlozi slabljenja

Najvažniji razlog navedenih tržišnih kretanja je promjena očekivanja velikog dijela investitora na finansijskim tržištima o podizanju kamatnih stopa u SAD-u. Naime, većina investitora i analitičara je bila uvjerena da će američka centralna banka u septembru početi podizati kamatne stope, no radi niske stope inflacije i usporavanja globalne ekonomije centralna banka se ipak nije odlučila na takav potez.

Dio investitora sada smatra da će do podizanja doći tek u 2016. godini što znači da će krediti još neko vrijeme biti vrlo jeftini što će doprinijeti potrošnji i investicijama. Takva situacija je dobra i za cijene dionica i ostale imovine i upravo radi toga se zadnjih nedjelja velika količina novca ulaže u dionice i plemenite metale što im naglo diže cijenu.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutna reakcija tržišta neopravdana te da američki dolar neće dugo slabiti. Ekonomska situacija u SAD-u je osjetno bolja nego u ostalim razvijenim ekonomijama te će američka centralna banka gotovo sigurno prva pokrenuti ciklus zatezanja monetarne politike a od nekih centralnih banaka kao što je evropska se čak očekuje i dodatno popuštanje. Takva situacija će vrlo vjerovatno dovesti do novog talasa jačanja američkog dolara u odnosu na euro i ostale valute te do pada cijene zlata. Cijena nafte će vjerovatno nastaviti da raste na temelju pada proizvodnje u 2016. godini kojeg očekuju i Ministarstvo energetike SAD-a i OPEC.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *