Evo koje su industrijski najsnažnije zemlje EU-a

Dodajte komentar

Industrijske aktivnosti koje najviše doprinose regionalnom BDP-u su uglavnom koncentrisane u centralnoj Evropi, prenosi Eurostat.

Prema njihovom regionalnom izvještaaju, relativno najveći doprinosi industrijskim aktvinostima su uglavnom koncentrisani u regijama koje se nalaez u južnoj Njemačkoj, Republici Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj i Sloveniji.

Većina regija u Bugarskoj i Rumuniji su takođe imale visoki udio u industrijskom rastu.

Relativno visoki udio regionalne bruto dodane vrijednosti (iznad 30 posto) je takođe posljedica industrijskih aktivnosti u perifernim regijama ostalih zemalja članica, stoji u izvještaju.

Od 10 regija EU-a koje su zabilježile rekordni udio u industrijskom rastu, sedam ih se nalazi u Njemačkoj te po jedna u Poljskoj, Bugarskoj i Holandiji.

Za razliku od toga, doprinos bruto dodanoj vrijednosti je bio relativno nizak u glavnim regijama i brojnim regijama koje se mogu okarakterisati kao turistička odredišta, posebno ona na Sredozemnoj obali.

U Danskoj i Francuskoj, kao ni u Latviji, Luksemburku i Kipru nisu zabilježene regije koje su imale više od 30 posto bruto dodane vrijednosti, prenosi CRI.

Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *