Evropska komisija mogla bi da tuži Hrvatsku zbog zakona o “švajcarcu”

Dodajte komentar

Evropska komisija u utorak će ministrima finansija EU predstaviti svoju analizu hrvatskog zakona o konverziji kredita u švsjcarskim francima. U slučaju da ta analiza pokaže da je Hrvatska prekršila propise o slobodnom kretanju kapitala, Komisija će pokrenuti uobičajenu proceduru predviđenu u slučajevima povreda prava Unije, piše Večernji list.

Procedura u kojoj Komisija protiv države članice pokreće tužbu pred Sudom EU traje mjesecima ili čak godinama. Večernji, pozivajući se na neimenovane izvore donosi ovu informaciju kako bi Komisija mogla pokrenuti tužbu i piše kako se još uvijek ne zna hoće li analiza Komisije zaključiti da je hrvatski zakon protivan slobodi kretanja kapitala.

Analiza na tragu pisma

Prema pisanju Večernjeg, analiza će biti na tragu pisma koje je evropski povjerenik Jonathan Hill poslao hrvatskoj vladi prije tri nedjelje. U njemu Hill upozorava da “potkopavanje pravne sigurnosti ugovora može negativno uticati na povjerenje investitora, što može biti štetno za izglede za ekonomski rast”.

Iz tog pisma da se zaključiti da Evropska komisija ne smatra da je usvojenui zakon u skladu s ekonomskim preporukama koje su Komisija i Vijeće EU dali Hrvatskoj, u kojima preporučuju da rješenje o kreditima u švajcarcima bude “srazmjerno i pravedno”, te “usmjereno prema poganju najranjivijim dužnicima”.

Raspravu o hrvatskom zakonu pokrenuo je austrijski ministar finansijaHans Joerg Schelling. Nakon što Komisija predstavi svoju analizu, očekuje se kratka analiza, piše Večernji, u kojoj će vjerovatno učestvovati Schelling i hrvatski ministar finansija Boris Lalovac, koji nije bio na prošlom sastanku, ali na današnji dolazi.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *