Google danas predstavlja novu generaciju Nexus pametnih telefona

Dodajte komentar

Danas na scenu pristižu novi modeli od Google, poznata Nexus serija, koja za ovu godinu priprema dosta noviteta. Jedan od najvećih noviteta je svakako nova verzija androida, koji će se zvati Marshmallow. Android 5.0, nazvan Lollipop, bio je jedna vrsta uvertire u novi 6.0, koji bi trebalo dobro da uskladi sve funkcije koje je predstavio njegov stariji brat.

Vizualno se neće mnogo razlikovati, dok bi veće promjene trebalo da zahtvate područje oko potrošnje baterije, prilagođavanja na 64-bitne procesore itd.

Što se tiče modela koje bi Google trebalo da predstavi, od samog početka priče imamo dva proizvođača. Huawei radi na većem, 5.7 inčnom modelu, dok LG (koji je napravio uspješni Nexus 5) radi na kompaktnijem modelu, kojem će dužina dijagonale iznostiti 5.2 inča. Obojica će nositi naziv 5X, a tri funkcije koja će oba imati su prednji stereo zvučnici, USB c tip (podržava brzo punjenje) i senzor za otisak prsta.

Iako se očekivalo da će Google u svoje modele staviti najbolje od Snapdragona, to se nije dogodilo. Razlog je opravdan, a to je model 810 koji se pokazao kao veliki grijač i potrošač. Odlučili su se da idu na sigurniju opciju, Snapdragon 808, koji je marginalno slabiji, ali pouzdaniji i „poslušniji“, koji se na LG G4 pokazao kao pun pogodak. Što se tiče kamere, nagađa se da će glavna imati 12 megapikselni senzor s dual LED blicem te će biti u mogućnosti snimati videozapise u 4K rezoluciji (ultra HD).

Ono što vjerovatno većinu zanima je koliko će Google cijeniti ove uređaje. Bude li to kao u slučaju Nexusa 4 i 5 kada su cijene bile gotovo upola niže nego kod ostalih, gotovo je garantirano da će postati hit. Ali, bude li slučaj kao za Nexus 6, koji je bio tek malo jeftiniji od najskupljih Samsunga, LG-a, Sonya i ostalih, onda mu se ne piše dobro. Bilo kako bilo, očekujemo da će novi Nexusi biti vrlo konkretni i cijenom pristupačni proizvodi.

Marko Rakić/Kult

(Poslovni puls)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *