A2A neće o cijeni izlaska iz Elektroprivrede

Dodajte komentar

A2A nastavlja pregovore sa cmogorskom Vladom o uslovima upravljanja Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) kako bi se postiglo rješenje u obostranom interesu, rekli su “Vijestima” iz italijanske kompanije.“Pregovori sa crnogorskom Vladom, kako bi se postigao uzajamno zadovoljavajući dogovor, još traju”, kazali su kratko iz A2A, ali nijesu odgovorili da li je prošle sedmice Odbor direktora te kompanije imao sjednicu na kojoj je raspravljano i o pregovorima sa Vladom Crne Gore.

Italijani nijesu odgovorili ni na pitanja o izlaznoj (put) opciji koja je sada, prema informacijama “Vijesti” ključna tačka sporenja u pregovorima o uslovima upravljanja EPCG, čiji je većinski vlasnik država, a Italijani imaju skoro 42 odsto akcija.

Manjinski paket država bi otkupila od A2A, ukoliko dođe do raskida partnerstva, za oko 200 miliona eura. Italijani bi da njihov udio košta oko 270 do 290 miliona eura u eventualnoj izlaznoj opciji, saznaju “Vijesti” iz pregovaračkih timova. Predstavnici Vlade i A2A o konačnoj cifri pregovaraju.

Početkom oktobra trebalo bi da se zna koji je realni iznos za “put opciju”, kao i ostali uslovi eventualnog nastavka saradnje. Tada bi moralo da se okončaju pregovori o EPCG, koji su formalno počeli u oktobru prošle godine, a od aprila Vlada i A2A pokušavaju da se dogovore o nastavku saradnje u većinski državnoj energetskoj kompaniji.

“Ne pregovaramo sada da ih isplatimo da odmah odu iz kompanije, već je to način obezbjeđenja ukoliko nastupe određene okolnosti, na koje ne mogu da utiču. U tom slučaju oni mogu da izađu, a mi da vratimo manjinski paket državi, koja sada ima 57 odsto akcija”, kazali su sagovomici “Vijesti” iz tima Vlade, koji ne mogu zvanično otkrivati detalje pregovora dok traju.

Vanredne okolnosti za aktiviranje “put opcije” podrazumijevaju i regulatomi okvir te eventualno nezadovoljstvo cijenama električne energije, koje kod javnog snabdjevača (EPCG) određuje regulator.

Izlazna opcija bi značila da italijanska kompanija može da napusti EPCG pod uslovom da nije odgovorna za probleme u funkcionisanju Elektroprivrede, zbog kojih bi došlo da razlaza usljed kojeg se država obavezuje da otkupi udio po dogovorenoj cijeni.

O gradnji drugog bloka TE Pljevlja je gotovo sve dogovoreno, a italijanska strana nema ni razloga sada da odbija projekat koji će finansijski gotovo cijeli pokriti država i EPCG uz ostale povoljnosti, a sa njihovim minimalnim učešćem. Projekat košta najmanje 338 miliona eura. Za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda Praha. Za TE bi formirali posebno preduzeće, gdje bi država i većinski njen dio EPCG bili glavni u projektu, a Italijani bi učestvovali sa oko 15 do 20 odsto.

A2A je, kada je krajem 2009. godine ušla u EPCG, platila paket akcija oko 430 miliona eura, a od toga su po 96 miliona eura dobili država za akcije i EPCG preko dokapitalizacije. Ostatak je pripao fondovima i malim akcionarima. Novac od dokapitalizacije nije usmjeren na kapitalne projekte kompanije, nego je skoro šest godina u bankama, a najvećim dijelom u Prvoj koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović. Sada je na tržištu za A2A nepovoljnija situacija, ali državni budžet i kompanija su dobili ukupno ispod 200 miliona eura od italijanskog partnera. A2A nije ispunila ugovorene obaveze iz petogodišnjeg ugovora o upravljanju EPCG.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *