Inspektori ulaze u Montenegro Airlines

Dodajte komentar

Inpektori za privredni kiriminal Ministarstva unutrašnjih poslova počeće ove sedmice provjeru poslovanja kompanije Montenegro Airlines, saznaje „Dan” iz više izvora,

Kompanija Montenegroerlajnz je poslednjih godina čssto bila u žiži javnosti zbog finansijskog poslovanja, a odluka o provjsravanju finansijskih izvještaja kompanije donesena je tokom prošle nedjelje. Prije donošenja odluke o češljanju finansijskih iskaza kompaniju je napustilo nekoliko zaposlenih među kojima je bio i izvršni direktor Živko Banjević. Prije njega kompaniju je napustilo sedam kapetana, od čega pet u ovom mjesecu. U petak Odbor direktora Montenegroerlajnza je za vršioce dužnosti postavio Lidiju Pantović i Draška Popovića.

Zaposleni su počeli da napuštaju kompaniju kada je na njeno čelu došla Daliborka Pejović koja je na toj poziciji naslijedila Zorana Đurišića. Đurišić je tu funkciju obavljao od osnivanja Montenegroerlajnza, dakle punih 19. godina.

Kada je 2013. godine Pejovićeva preuzela kormilo u kompaniji, ona je počela da prijavljuje sporne detalje iz finansijskog izvještaja bivše uprave.

Novi upravni odbor podnio je prijavu tužilaštvu zbog 16 miliona eura koji nijesu bili prijavljeni u izvještaju iz 2012. godine, pa je na kraju godine navedeno da je kompanija bila u minusu 19 miliona eura. Međutim, ispostavilo se da je stvarni gubitak preduzeća u tom periodu bio 35,3 miliona eura. Taj gubitak utvrđen je nakon šgo je nova uprava angažovala revizorku kuću i to

MV konslat, dok je u vrijeme Đurišićevog mandata reviziju izvještaja radila isključivo revizorska kuća Eurovev.

Ukupan gubitak Montenegroerlajnza u 2013. godini iznosio je 40,5 miliona eura. Korekcija gubitaka prikazana je u revizorskom izvještaju u ukupnom iznosu od 16,74 miliona eura, od čega se na gubitak odnosi 16,07, a korigovan je i minus od 674 hiljada eura u stavci rezerve, koje su za taj iznos umanjene sa 2,068 miliona na 1,394 miliona eura. Gubitak koji je ta kompanija napravila u 2013. godini iznosio je 5,2 miliona eura, odnosno na kraju godine ukupan akumulirani gubitak iznosio je 40,5 miliona eura, a samo u 2012. kompanija je napravila minus od 5,9 miliona eura. Montenegroerlajnz još nije objavio izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, a prema informacijama koje prezentovali na nedavno održanoj preskonferenciji, prošlu godinu su završili sa minusom od 9,5 miliona, a prvu polovinu 2014. sa 6,5 miliona gubitka. Ako se toj sumi doda minus od 41 milion sa kraja 2013. godine, dolazi se do gubitka od 57 miliona eura.

Nije falilo državne pomoći

Državna komanija je poslednjih godina dobijala višemilionsku državnu pomoć, a prošle sedmice je Vlada dala saglasnost da refinansiraju pet kredita kod komericijalnih banaka čija je ukupna vrijednost preko šest miliona eura. Prošle godine Vlada je donijela odluku da preuzme dug nacionalnog avioprezoznika od 3,7 miliona.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *