MMF: Evropa je u problemu, hitno reagovanje

Dodajte komentar

Evropa se pod hitno mora suprotstaviti rastućoj količini nenaplativih zajmova, ako želi oporavak bankarskog kreditiranja koji je ključan za ekonomski oporavak.

U godinama posle finansijske krize, sve veći broj preduzeća i domaćinstava širom svijeta suočava se sa poteškoćama u otplati kamata po osnovu njihovih dugova.

Međutim, problem nenaplativih kredita je, prema ocjenama MMF-a, postao naročito veliki u Evropi, prenosi američki list Volstrit Džornal.

Prema izvještaju tog međunarodnog kreditora, vrijednost nenaplativih zajmova u 28-članoj Evropskoj uniji je krajem prošle godine iznosila 1.000 milijardi eura, što je duplo više u odnosu na nivo iz 2009. godine i premašuje 9,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU, dok je u 19-članoj eurozoni, nivo nenaplativih kredita iznosio 932 milijarde eura.

“Smanjenje nivoa nenaplativih zajmova bi dovelo do podsticanja kreditiranja, naročito malih i srednjih preduzeća koja se najviše oslanjaju na bankarske finansije”, navodi se u izvještaju MMF-a.

Kako navodi američki list, ECB je davno priznala da je slabljenje evropskih banaka ugrozilo njene napore za podsticanje privrednog rasta i inflacije, zbog čega je pokrenula seriju programa namijenjenih obezbjeđivanju jeftinih zajmova.

Ove akcije, prema ocjenama MMF-a, međutim nisu bile dovoljne za rješavanja problema “loših” zajmova.

Kao rješenje za ovu situaciju, MMF-ovi stručnjaci preporučuju povećanje pritiska na banke kako bi otpisale ili restrukturirale nenaplative kredite. Predlažu se i reforme kako bi se pojačao zakonski okvir za naplatu duga i za objavu nesolventnosti, te poboljšanje tržišne infrastrukture radi stvaranja uslova za razvoj tržišta nenaplativog duga.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *