Skeniraju ugovore za Meljine i Kontejnerske terminale

Dodajte komentar

Savjet za privatizaciju juče je na zahtjev odbornika razmatrao inicijativu za raskid ugovora za bivšu Vojnu bolnicu Meljine koju je privatizovala Atlas grupa, biznismena Duška Kneževića. Na zahtjev sindikata razmotren je i izvještaj o realizaciji obaveza iz kupoprodajnog ugovora za Kontejnerske terminale.

Meljine i Kontejnerski

Savjet je zaključio da resorna ministarstva u što kraćem roku pripreme detaljnu informaciju o stepenu realizacije privatizacionog ugovora za Meljine i dostave je Vladi. Prilikom analize izvještaja za Kontejnerske terminale, koji je pripremila revizorska kuća Ernst i Jang Montenegro, saopšteno je da su od 17. januara 2014. do 30. aprila 2015. investicije bile 1,2 miliona eura.

Kupac je za isplatu otpremnina sa porezima izdvojio iznos četiri miliona eura, odnosno 65 odsto od ugovorenih 6,5 miliona navedeno je u informaciji nakon sjednice.

Savjet je usvojio i informaciju sa predlogom drugog aneksa kupoprodajnog ugovora za 80,9 odsto akcijskog kapitala „Centar za odmor, rekreaciju i liječenje” Igalo i predložio Vladi da zaduži Ministarstvo turizma da, u saradnji sa Sekretarijatom za razvojne projekte, nastavi praćenje rekonstrukcije i izgradnje depadansa i da o tome redovno izvještava Vladu.

Kumbor i Luštica

Savjet je utvrdio izvještaje o investicijama po osnovu ugovora o zakupu kasarne ,,Orjenski bataljon“ u Kumboru, te o zakupu poluostrva Luštica u tivatskoj (Luštica Bej) i hercegnovskoj opštini (Rose). Azmont investments je od 2013. do avgusta ove godine u Kumbor uložio 90,6 miliona eura.

Na realizaciji projekta zaposleno je 65 radnika u kompanijama Azmont investments i Triangle Montenegro. Na građevinskim poslovima zaposleno je 445 lica. Investitor je za socijalni program, donacije i sponzorstva izdvojio 470.000 eura. Iz izvještaja se može zaključiti da je investitor premašio ugovorene investicije za 56 odsto kaže se u izvještaju. Oraskom je od 2009. do avgusta ove godine u projekat Luštica Bej investirao 69 miliona eura. U upravi ovog projekta angažovano je 41 lice, a na izgradnji u prosjeku 300 radnika dnevno. Investitor je u izvještajnom periodu za socijalni program, donacije i sponzorstva izdvojio 700.000 eura.

Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta u KO Rose, navodi se u izvještaju, sa obavezom izgradnje turističkog kompleksa, koji je zaključen 11. septembra 2009. između Vlade i konzorcijuma Nordstar Podgorica i Ikvest kapital Džersi UK, realizuje se po planu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *