Ugovori o nafti uskoro u parlamentu

Dodajte komentar
Ilustracija

Razgovori sa kompanijama koje su dostavile ponude za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u crnogorskom podmorju bivšem ,,ulcinjskom bloku“ ušli su u završnu fazu, pa se očekuje da uskoro prijedlozi ugovora i odluke o dodjeli koncesija krenu ka Vladi i parlamentu na usvajanje, saznaje Pobjeda.Konačnu odluku o koncesijama donose, na prijedlog Vlade Crne Gore, poslanici u Skupštini.

Ponudu su dostavili konzorcijumi koje čine američki Marathon Oil Corporation i austrijski OMV, italijanski Eni i ruski Novatek, kao i grčki Energean Oil & Gas i britanski Mediterranean Oil & Gas.

U Ministarstvu ekonomije Pobjedi su kazali da se sa procedurom izbora najboljeg ponuđača ne kasni, niti da ima najava da neko od naftaša odustaje od našeg podmorja.

Nema dvoumljenja

– Nemamo informacije o tome da se kompanije dvoume, a ni najava o odustajanju od projekta saopštili su iz Ministarstva u odgovoru na naše pitanje da li neki spoljni faktori recimo cijena nafte usporavaju dodjelu koncesija, zbog čega bi kompanije koje su dostavile ponudu mogle da se dvoume. Vlada Crne Gore, kažu u Ministarstvu, ne kasni sa izborom najboljeg ponuđača za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika jer rok nije definisan u bilo kom zakonskom aktu, niti u tenderskoj dokumentaciji.

– Više puta smo saopštili da vrijeme ne igra ključnu ulogu, posebno ne nauštrb kvaliteta. S obzirom na to da se radi o veoma složenom i komplikovanom tenderskom procesu, koji se prvi put radi u Crnoj Gori, želimo da budemo sigurni da će izbor komapanija, podjela teritorije, izbor obaveznog radnog programa, obezbijediti kvalitetan način valorizovanja ugljovodoničnog potencijala podmorja Crne Gore objasnili su iz Ministarstva.

Pregovori

Ozbiljnost kojom se prišlo ovom poslu, kako kažu, mora da uzme vrijeme.

Nakon evaluacija tehničkog dijela ponuda ušlo se u proces pregovora sa kompanijama. Imajući u vidu veoma kompleksnu metodologiju vrednovanja tehničkog dijela ponuda i vodeći računa da se takav posao prvi put radi u Crnoj Gori, mi smo u okviru međunarodne saradnje sa Norveškom dobili pomoć u edukaciji, praćenju i verifikaciji cijelog procesa od strane norveškog Direktorata za naftu, jer su principi tehničke evaluacije koji se primjenjuju kod nas i u Norveškoj gotovo identični. Cijeli proces, i ozbiljnost i opreznost koju Vlada Crne Gore ispoljava u procesu upravljanja ugljovodoničnim resursom, je morao da uzme vrijeme kako bi bili sigurni da će izbor kompanija, podjela teritorije, izbor obaveznog radnog programa, obezbijediti kvalitetan i na prudencijalan način valorizovanje ugljovodoničnog potencijala podmorja Crne Gore ističu u Ministarstvu.

Sve vrijeme je, pojašnjavaju, iskorišćeno da se ispregovaraju najbolji uslovi za državu.

– Pregovarali smo i pregovaramo o najboljim uslovima za državu – kažu u Ministarstvu i dodaju da o finansijskim elementima ponude nema pregovora. Zakonom je, podsjetimo, precizirano da od 63 do 68 odsto neto profita naftih kompanija u fazi eksploatacije ide državi.

– Akcenat vrednovanja ponuda stavljen je na tehnički dio, odnosno način na koji će naftne kompanije raspolagati crnogorskim ugljovodoničnim resursom ako bude otkriven. Dakle, govorimo o zahvatu istraživačkih radova, zatim o prostoru koji će biti obuhvaćen istraživanjem i o broju ugovora – ističu u Ministarstvu.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *