Prva etična banka u Hrvatskoj 2016. godine: Revolucija u bankarstvu ili obična prevara?

Dodajte komentar

Otvaranje prve etične banke u Hrvatskoj ponovo je jedna od glavnih tema među hrvatskim bankarima i privrednicima, a ovog puta se kao datum početka njenog rada pominje sredina 2016. godine.

Etičnu banku i dalje čeka licenciranje u Hrvatskoj narodnoj banci, piše Slobodna Dalmacija i ocjenjuje da će se poslije toga vidjeti da li je to „revolucija u bankarstvu ili samo obična prevara“.

„Postoje, navodno, banke kojima nije stalo do profita. Nude jeftinije kredite i ne naplaćuju poslovanje po tekućem računu“, piše list.

Etična banka ili ebanka je finansijska institucija čiji su klijenti ujedno i njeni vlasnici. Prva takva banka u Hrvatskoj trebalo je da počne da radi još prošle godine, ali se njeno otvaranje stalno odlaže.

Glavni moto te banke jeste da je važnija održivost projekta, nego prinosi od kamata, a kao primjer rada pominje se kreditiranje ekopoljoprivrednika gdje bi se uz novac davali i stručni savjeti o tome kako pokrenuti posao.

Zbog toga ovih dana budući bankari odlaze i na veliki sajam poljoprivrede u Gudovcu kod Bjelovara, a u Evropskoj uniji za to vrijeme jačaju i zadruge koje zajedničkim projektima lakše dolaze do novca iz etičnih banaka, navodi se u tekstu i dodaje da i u centru evropske moći, u Briselu, podržavaju osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj.

Dok se mnogi pitaju otkud etičnoj banci kapital, brojne takve institucije u Evropi dokazuju da s time nemaju problema. Ulažu pojedinci, zadruge, institucije, firme, a svi odlučuju u koje će se projekte investirati.

U Evropi trenutno ima 26 etičnih banaka sa ukupnim kapitalom od 30 milijardi evra, a posluju uglavnom tamo gdje komercijalne banke ne žele da rizikuju i imaju mnogo niže kamate. Okupljene su u Evropsku federaciju etičnih i alternativnih banaka kojom predsjedava Fabio Salviato.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *