Dug Budve veći od budžeta svih opština sa sjevera

Dodajte komentar
Budva

Ukupan dug opština na kraju prošle godine iznosio je 166,9 miliona eura, a prednjačila je Budva sa 65,9 miliona eura duga.– Dug Opštine Budva veći je od ukupnog godišnjeg budžeta svih sjevernih opština. Dug Budve je 65,9 miliona eura, dok je godišnji budžet Plužina, Plava, Pljevalja, Berana, Žabljaka, Šavnika, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Bijelog Polja i Kolašina 58,5 miliona eura kazao je istraživač javnih politika u Institutu Alternativa (IA) Marko Sošić na jučerašnjem predstavljanju rezultatata projekta „Monitoring lokalnih budžeta u CG mojgrad.me”.

On je naveo da je prema podacima Ministarstva finansija na kraju prošle godine u opštinama bilo zaposleno 11.778 ljudi. Međutim, Sošić tvrdi da su ti podaci nepouzdani, jer opštine kriju broj zaposlenih.

– Najviše zaposlenih, što je i logično, ima Glavni grad 2.698, ali kada se ima u vidu broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika, u tome prednjači Budva sa prosjekom od 57 zaposlenih na hiljadu građana. Slijede je Šavnik sa 40, Žabljak sa 32, Cetinje sa 30, dok najmanji broj zaposlenih po broju stanovnika ima Rožaje sa 10 zaposlenih na hiljadu građana – rekao je Sošić.

Neizmirenih obaveza, kako je naveo, nemaju Podgorica i Rožaje, a najviše ih imaju Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje i Ulcinj.

Prema podacima do kojih su došli a koji su dostupni na sajtu mojgrad.me, u velikom broju opština revizije završnog računa rade isti komercijalni revizori.

– Zabrinjavajuće je što su izvještaji komercijalnih revizora gotovo identični. Jedino se mijenjaju sume po stavkama. Međutim, nakon komercijalnih revizora koji su dali pozitivno mišljenje, Državna revizorska institucija daje negativno mišljenje na finansijske izvještaje opština, rekao je Sošić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *