Saznajte kako besplatno doći do premium domena

Dodajte komentar

DoMEn je, u saradnji sa kompanijom ME-net, osmislio program za dodjelu premium domena sa ciljem da najbolje .ME domene, koji su rezervisani od strane kompanije i njeisu raspoloživi za standardnu registraciju, spoji sa ljudima koji imaju ideju da ime domena pretvore u biznis ili svoj lični projekat.

Svi koji imaju takvu ideju, sada imaju mogućnost da apliciraju za dodjelu jednog od najboljih domena do 1. novembra 2015. godine, kada će aplikacije biti zatvorene. O svemu tome, razgovarali smo sa Lukom Radunovićem, marketing menadžerom ME-neta.

.ME je  prepoznat kao novi državni domen sa najbržim rastom u broju registracija, kao i jedan od najpopularnijih domena za kreiranje ličnog brenda na internetu. Zahvaljujući najpogodnijoj ekstenziji za personalizaciju onlajn iskustva, domen .ME je danas najbolji izvozni brend Crne Gore i globalni brend. Njime upravlja kompanija DoMEn koja je osnovana od strane Afilias Limited, GoDaddy i Me-net.

CdM: Šta je to premium domen i koja je njegova vrijednost?

Radunović: Premium domeni su domeni koji su rezervisani od strane kompanije doMEn i koji nijesu raspoloživi za standardnu registraciju. To su domeni koji su kratki, lako pamtljivi i koji u svom nazivu sadrže poziv na akciju (na primjer: Kupi.me ili Informisi.me) i tako služe kao sjajno marketing sredstvo. Jedan od najinteresantnijih primjera premium .ME domena koji je zaživio u Crnoj Gori je domen Zaposli.me. Zaposli.me je dobar premium domen zato što je svakoj osobi, bez otvaranja sajta, jasno o čemu se na tom sajtu radi i prije nego što ga otvori. To je ta vrijednost koju nudimo našim (budućim) korisnicima i partnerima – da besplatno dođu do sjajnog premium domena pomoću kojeg će se na Internetu vrlo lako diferencirati od svoje konkurencije.

Prava vrijednost domena je u stvari u njegovoj upotrebi. Kao kad kupujemo komad zemljišta i gradimo kuću, kvalitet gradnje, zemljišta i komšiluka svi zajedno određuju vrijednost te nekretnine. “Komšiluk” .ME domena je izrazito vrijedan. Uvijek rado pomenemo domene kao što su wp.me, koji je URL shortener za WordPress ili fb.me za Facebook ili, još bolje, About.me – kao primjere korišćenja premium domena.

CdM: Zašto ste odlučili da besplatno dajete domene, kad njihova vrijednost može biti toliko velika?

Radunović: Naš cilj je da na našim najboljim domenima bude najbolji mogući sadržaj. Ukoliko ove domene samo prodamo onome ko nam ponudi najviše novca, velika je vjerovatnoća da naš cilj neće biti ispunjen, jer puno ljudi domene kupuje samo radi preprodaje ili jednostavno nikad ne pokrenu svoju ideju. Ove premium .ME domene ćemo dodjeljivati kompanijama i individualcima koji žele da kreiraju kvalitetan sadržaj jer, na kraju priče, uspjeh naših korisnika predstavlja uspjeh naše kompanije.

CdM: Pomenuti program za dodjelu premium domena je osmišljen sa kojim ciljem?

likRadunović: Cilj ovog programa je da omogući spajanje najboljih premium .ME domena sa blogovima, kompanijama i kreativnim ljudima koji imaju najbolje ideje. Plan nam je da podizanjem sajtova sa kvalitetnim sadržajem na kvalitetnim premium .ME domenima, zajedno sa našim klijentima, kreiramo nove uspješne priče i, samim tim, povećamo generalni kvalitet regionalne Internet scene.

CdM: Kako je koncipiran konkurs, od prijave do odluke žirija?

Radunović: Proces prijave za dobijanje besplatnih premium .ME domena je vrlo jednostavan. Sve informacije o premium programu, kao i aplikaciona forma, nalaze se na sajtu Odaberi.me. Zainteresovani na ovom sajtu mogu pronaći listu slobodnih premium .ME domena (ima ih 499, tako da zaista svako može pronaći odgovarajući domen za sebe i svoju ideju), pročitati kriterijume  za dodjelu premium domena, i naučiti dosta interesantnih stvari iz prethodnih uspješnih priča koje su izgrađene na .ME premium domenima. Program je zvanično otvoren 7. septembra, a aplikacije ćemo primati sve do 1. novembra 2015. godine. Sve što je potrebno da biste se prijavili za besplatni premium .ME domen je dobra ideja, a kratak opis iste, zajedno sa nekim osnovnim podacima o sebi i svojoj kompaniji/blogu/projektu, možete popuniti u vrlo kratkoj i prostoj aplikacionoj formi na sajtu Odaberi.me. O tome koji će domen kome biti dodijeljen odlučivaće žiri koji će biti sastavljen od predstavnika kompanija koje organizuju ovaj konkurs – doMEna i ME-neta, kao i još nekoliko poznatih blogera i Internet preduzetnika iz cijelog regiona.

CdM: DoMEn je prepoznat na polju korporativne i društvene odgovornosti, posebno u doprinosu u STEM oblastima, kao i u podsticanju preduzetništva i inovacija. Možemo li reći da je i ovaj konkurs korporativno-društvena odgovornost?

 

Radunović: Neke od premium domena na stranom tržištu smo prodavali i za po nekoliko stotina hiljada američkih dolara, a na našem tržištu po nekoliko stotina eura. Činjenica da smo se opredijelili da ove domene, koji imaju određeno značenje na jezicima sa našeg govornog područja, dodjeljujemo besplatno i da se odreknemo te zarade zarad poboljšanja kvaliteta lokalne, to jest regionalne Internet scene, vam svakako daje za pravo da nazovete ovaj konkurs korporativno-društvenom odgovornošću i našim doprinosom lokalnoj zajednici.

Priča o domenu .ME, kao digitalnim resursu na globalnom tržištu, biće još uspješnija u budućnosti, kada se uzme u obzir činjenica da broj korisnika na internetu svake godine raste za 200 miliona, te da će do kraja ove godine broj internet korisnika doseći impozantnih tri milijarde.

Izvor: Cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *