U četvrtak moguća odluka koju će osjetiti cijeli svijet

Dodajte komentar

Na sastanku čelnika američke centralne banke koji će se održati ovoga čevrtka, odlučivatće se o visini referentnih kamatnih stopa. Kamatne stope u SAD-u već su sedam godina na najnižim nivoima u istoriji pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo veoma jeftino, što bi se sad moglo naglo promijeniti. 

Među investitorima na finansijskim tržištima ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF postoji strah da globalna ekonomija još nije spremna na rast kamatnih stopa. Naime, u većem dijelu svijeta su kamatne stope takođe niske, ili u trendu pada, pa bi rast kamatnih stopa u SAD-u uzrokovao masovno prebacivanje kapitala iz ostatka svijeta u SAD što bi moglo destabilizovati finansijske sisteme u zemljama u razvoju.

Nešto slično se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD-u završen program ubrizgavanja novca u finansijski sistem i u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale da investiraju kako bi spriječile paniku i naglo slabljenje vlastite valute.

Druga posljedica početka podizanja kamatnih stopa u SAD-u će vjerovatno biti novi talas jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta.

Mišljenje analitičara

Iako se u prvoj polovini godine smatralo da će američka centralna banka upravo na ovom sastanku donijeti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada većina učesnika na finansijskim tržištima smatra da je vjerovatnoća takve odluke na ovom sastanku približno 30%, te da će se vjerovatno pričekati sastanak koji će se  održati  u deembru . Analitičari Admiral Marketsa takođe smatraju da to najizgledniji scenario jer stopa infacije još uvijek nije počela naglo da rste a pojavili su se i ekonomski problemi u Kini koji bi moglo uticati i na ostatak svijeta pa će američka centralna banka vjerovatno  htjeti još malo da pričeka kako bi vidjela razvoj situacije.

Kakva god odluka bila, u četvrtak su mogući veliki i nagli pomaci na svim finansijskim tržištima a u prvim minutima nakon objave vijesti kurs američkog dolara u odnosu na  euro mogao bi se promijeniti do 1-2%.

Ukoliko dođe do podizanja kamatnih stopa, u idućih nekoliko mjeseci američki dolar mogao bi u osnosu na euro ojačati  5-10% a u idućih godinu dana možda nakratko postati i jači od eura, a ukoliko se podizanje kamatnih stopa odloži, dolar će vjerovatno oslabiti dodatnih  nekoliko posto sa sadašnjeg nivoa te početi da jača tek pred idući sastanak američke centralne banke.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *