Evropski sud pravde: U radne sate računaće se i put do posla

Dodajte komentar

Vrijeme provedeno u putu pri dolasku na posao i odlasku s posla treba da se posmatra kao radno vrijeme, proističe iz presude Evropskog suda pravde.

Ovakva odluka posebno treba da se odnosi na radnike koji nemaju fiksnu kancelariju, jer ovo vrijeme koje se provede u putovanju, po mišljenju mnogih radnika, prethodno nije uzimano u obzir, piše Bi-Bi-Si.

Iz ove presude Evropskog suda pravde proističe da firme koje zapošljavaju radnike koji se bave njegom, radnici električari, instalateri i komercijalisti imaju pravo da im se plati vrijeme provedeno u putu do radnog mjesta, inače će njihov rad biti u suprotnostima sa pravilima EU.

Kako ističe pravni dopisnik Bi-Bi-Sija, ovakva odluka mogla bi da ima „veliki uticaj i posljedice“

„Poslodavci će sada možda morati da organizuju raspored rada kako bi obezbijedili da radnici budu što bliže svojim domovima“, ističe on. Sada postoji potencijalna mogućnost da hiljade poslodavaca budu u suprotnosti sa pravilima EU kada se radi o radnom vremenu

Evropski sud je saopštio da je svoju presudu donio kako bi zaštitio „bezbjednost i zdravlje“ radnika kao što je navedeno u direktivi radnog vremena EU.

Direktiva je dizajnirana tako da zaštiti radnike od eksploatacije od strane poslodavaca, a to propisuju odredbe o pitanjima kao što su koliko dugo zaposleni rade, koliko pauze imaju kao i to na koliko odmora imaju pravo.”

Jedan od glavnih ciljeva je da se osigura da nijedan radnik u EU nije obavezan da radi, u prosjeku, duže od 48 sati nedeljno.

Ovakvu presudu podstakao je slučaj u Španiji, gdje je kompanija „Tyco“ koja se bavi instalacijom sistema, nakon zatvaranja regionalnih kancelarija 2011. godine dovela do toga da zaposleni putuju i prelaze različita rastojanja kako bi došli do svog radnog mjesta. Kako se navodi u presudi, odluku da putuju nisu donijeli radnici već poslodavac tako što je odlučio da ukine regionalne kancelarije.

„Traženje od njih da nose teret odluke poslodavca bilo bi u suprotnosti sa ciljevima o zaštiti bezbjednosti i zdravlja radnika, koja uključuje i garanciju radnicima na minimalan period odmora“, stoji u odluci.

Izvor: B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *