Banke ne smiju da traže zdravstveni karton za odobravanje kredita

Dodajte komentar

Ljekar podgoričkog Doma zdravlja, Igor Jovanović najavio je tužbu protiv banaka i osiguravajućih kuća u slučaju da nastave sa praksom da šalju klijente po zdravstvene kartone koje koriste u procedurama odobravanja kredita i zaključivanja polisa osiguranja.Jovanović u razgovoru za “Vijesti” ističe da je zdravstveni karton tajni dokument koji su ljekari dužni dati isključivo pacijentu na uvid. On tvrdi da banke i osiguravajuće kuće krše zakone o pravima pacijenata i zaštiti podataka ličnosti kada traže zdravstvene kartone prilikom odobravanja svojih proizvoda kredita, polisa osiguranja…

U članu 27 Zakona o pravima pacijenata precizirano je da “lični podaci i informacije koje je pacijent saopštio nadležnom zdravstvenom radniku, uključujući i one koji se odnose na njegovo zdravstveno stanje i potencijalne dijagnostičke i terapijske procedure, kao i podaci iz medicinske dokumentacije, predstavljaju profesionalnu tajnu i čuvaju se u skladu sa posebnim zakonom”.

“Vijesti” čekaju odgovor i iz Udruženja banaka o tome da li krše zakon o pravima pacijenta i zaštiti podataka o ličnosti u procedurama odobravanja svojih proizvoda.

“Moj stav dijeli menadžment Doma zdravlja”, istakao je Jovanović.

Banke su posljednjih godinu pooštrile procedure za odbravanje kredita pa kao sredstvo obezbjeđenja često traže polise osiguranja. Uz to, većina je u standardnu ponudu bankarskih proizvoda uvrstila prodaju osiguranja kako bi na jednom mjestu obezbijedili osiguranje potrebno za obezbjeđenje kredita.

“Banke i osiguravajuće kuće nemaju pravo da od klijenta zahtijevaju da im dostave zdravstvene kartone. Pacijent ima pravo isključivo u mojoj ordinaciji da dobije na uvid zdravstveni karton i niko drugi ne može taj uvid ostvariti. Pogotovo se ne može zdravstveni karton iznositi van ordinacije nekom drugom na uvid”, kazao je Jovanović.

On je podsjetio da je to pravilo postojala u bivšoj SRFJ i sada isto važi.

“Pacijent u slučaju da nije sposoban da dođe u ordinaciju svoje pravo može da prenese na nekog člana familije”, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu građani svakodnevno dolaze u ordinacije i traže zdravstvene kartone i onda dolazi do nemilih scena jer ne mogu da dobiju kartone.

“Banke tim postupcima narušavaju odnose ljekara sa pacijentima. To ponašanje više ne može da se toleriše. Ne dozvoljavam iznošenje kartona, jer neću da kršim zakon i onda nastaju nemile scene jer pacijenti ostaju uskraćeni za svoje zahtjeve”, poručio je Jovanović.

Potežu se, kako je dodao, i privatne veze da bi se došlo do dokumentacije.

“Građani su skloni da zbog kredita od 1.000 eura pristaju da im neko ima uvid u zdravstveno stanje i istoriju bolesti. Treba da znaju da niko nema pravo da im traži kartone i da mogu da tuže banke”, kazao je Jovanović.

Zakon zabranjuje takav pristup

Prema zakonu o zaštiti podataka ličnosti podaci o zdravstvenom stanju spadaju u posebne kategorije podataka i oni se mogu koristi uz izričitu saglasnost osobe, ako su potrebni za zasnivanje radnog odnosa, zaštite života te osobe, u sudskim procesima, u postupku prevencije ili liječenja bolesti.

“Vijesti” čekaju zvanični odgovor od Agencije za zaštitu podataka da li u slučajevima traženja zdravstvenog kartona banke i osiguravajuće kuće krše zakonske propise.

Iz Agencije “Vijestima” je nezvanično rečeno da banke nemaju pravo pristupa podacima o zdravstvenom stanju klijenata, dok osiguravajuće kuće mogu da traže od klijenta da oni obezbijede potvrde o svom zdravstvenom stanju. U polisi osiguranja traži se da se navedu podaci o zdravlju.

Neka o svom trošku angažuju ljekare da pregledaju građane

Jovanović je rekao da osiguravajuće kuće i banke u slučajevima kada zahtijevaju polise osiiguranja, treba same da angažuju Ijekare koje moraju da plate da bi pregledali njihovog klijenta.

“Ni tada Ijekar nema pravo da iznosi detaljne informacije zdravstvenog stanja pacijenta, već da saopšti načelni stav da li mu finansijska institucija može odobriti svoju uslugu”, objasnio je Jovanović.

Ovakvim ponašanjem, kako je dodao, banke i osiguravajuće kuće izbjegavaju dodatne troškove.

“Ne može potvrda Doma zdravlja biti sredstvo za obezbjeđenje kredita. Banke se pozivaju na zakon o pravima pacijenata u kome je navedeno da pacijent ima pravo na uvid u zdravstveni karton. To je tačno, ali samo u četiri oka u Ijekarskoj ordinaciji”, istakao je Jovanović.

On je kazao da postoji posebna procedura zaštite elektronskih zdravstvenih kartona i od medicinskog osoblja.

Penzionerima treba karton za kredit

Iz Hipo Alpe Adria banke (HAAB) su kazali da pri odobravanju gotovinskih kredita prihvataju različite vrste obezbjeđenja, među kojima je i polisa životnog osiguranja. Objašnjavaju da je izdavanje polise u nadležnosti osiguravača, te da je zahtijevaju i za penzionerske kredite. “Prema proceduri osiguravajućih društava (ne svih) za dobijanje polise neophodno je da klijenti posjete izabranog doktora u Domu zdravlja i dostave zdravstveni karton, kako bi osiguravajuće društvo procijenilo rizik stupanja penzionera u osiguranje”, rečeno je “Vijestima” u HAAB.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *