Ryanair preuzima tržište kratkih letova u Italiji

Dodajte komentar

Irska low-cost aviokompanija Ryanair ove bi nedjelje trebalo da potvrdi da će jedan od najjačih talijanskih hubova, milanski aerodrom Malpensa, biti njihova nova baza, objavio je portal Air Transport World.

Tim bi potezom Ryanair će potvrditi da je u Italiji preuzeo tržište kratkih linija Alitaliji gdje je većinski udio preuzeo Etihad i smanjio taj segment jer veći potencijal vidi u dugim linijama. Ryanair će takođe jače napasti britanski easyJet, kojemu je Malpensa najveća baza izvan matične zemlje. Ryanair sada ima najveći tržišni udio među low-cost kompanijama u Italiji, slijede easyJet i Vueling.

Odmiču se od sporednih aerodroma i traže hubove

Trenutno lete s milanskog aerodroma Orio al Serio kraj Bergama, koji se koristi gotovo isključivo za low-cost letove. Portparol Ryanaira u utorak je potvrdio da bi kompanija “mogla potvrditi vijesti o Malpensi ove nedjelje”. Informacije su prvi objavili italijanski mediji.

Predstavnici Ryanaira kažu da kompanija planira da širi broj svojih primarnih aerodroma. Zadnje dvije godine mijenjaju raniju politiku letjenja isključivo s manjih, ponekad izmještenih aerodroma koje im je smanjivalo troškove i cijene, i traže mjesto u hubovima.  Konkretno na Malpensi, pokušavaju da se baziraju još od 2008. Prema pisanju italijanskih medija, prve linije s Malpense trebale bi da idu na londonski Stansted, madridski Barajas i u Napulj.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *