Vlasnik “kleopatre” želi da kupi Novi duvanski

Dodajte komentar

Poslanik DF-a Koča Pavlović koji je juče bio u Duvanskom kombinatu u stečaju i obišao proizvodnju cigareta “kleopatra” za inostrano tržište saopštio je “Vijestima” da je iz razgovora sa stečajnim upravnikom i direktorom dobio informaciju da će se firma Liberti, pojaviti kao kupac Novog duvanskog kombinata, na ponovljenom tenderu, koji se uskoro očekuje.Pavlović i poslanik DF-a Vladislav Bojović, kao članovi Anketnog odbora Skupštine koji isputuju kupoprodaju imovine DKP-a u stečaju razgovarali su sa stečajnim upravnikom Veselinom Raičevićem i direktorom DKP-a Slavoljubom Vukašinovićem.

“Stečajni upravnik i direktor su nam saopštili da je naručilac posla, kompanija Liberti, njima prezentirala dovoljne dokaze da raspolaže sa licencom za proizvodnju ‘kleopatre’ i drugih cigareta iz linije istog egipatskog proizvođača. Kazali su i da oni naručene količine predaju u Baru, i da nema nikakW odgovornost za dalju distribuciju. Takođe su saopštili da će se, po njihovim saznanjima, firma Liberti pojaviti kao zainteresovani kupac NDKP na ponovljenom tenderu koji se uskoro očekuje. I da će se uz njega pojaviti i kompanija iz Poljske, Rumunije, a ima i jedna iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”, naveo je Pavlović.

Transporti cigareta “kleopatra” proteklih nekoliko godina više puta su zaustavljani u grčkim lukama i bile “pod lupom” Evropske komisije. Glavni gazda firme Liberti je navodno Grk, a godinama se spekuliše da iza čitavog posla u stvari stoji Crnogorac koji je dugi niz godina radio u Grčkoj.

Anketni odbor ispituje prodaju nekretnina DKP-a Zetagradnji sredinom 2010. godine.

“Mislim da je potpuno prirodno naše interesovanje da obiđemo prostor DKP-a u stečaju, kako bi na licu mjesta vidjeli imovinu koja je prodata Zetagradnji. Takođe nam je namjera bila i da se, kao članovi Anketnog odbora, neposredno upoznamo sa ljudima koji su vodili ovaj stečaj i raspolagali državnom imovinom”, dodao je Pavlović.

Posebni motiv, kako je naglasio dalje Pavlović, bio je taj što na tom prostoru “trenutno imamo potpuno apsurdnu situaciju”.

“Naime, na prostoru koji je vlasništvo Zetagradnje, na mašinama koje su vlasništvo NDKP, intenzivno radi stari bankrotirani DKP, koji proizvodi ‘kleopatru’ i ostale cigarete iz programa čiji je naručilac kompanija Liberti iz Abu Dabija. Proizvode cigarete za koje naručilac navodno ima licencu, iako vlasnik brenda (jedna egipatska kompanija) tvrdi upravo suprotno. Za te cigarete Europol i OLAF tvrde da su predmet šverca la zemljama arapskog Mediterana”, dodao je Pavlović.

Kao još jedan apsurd, poslanin DF-a navodi da prosječna plata u bankrotiranom DKP-u “iznosi oko 700 eura, a pritom svi plaćaju tzv. penale Zetagradnji, zbog toga što joj nijesu oslobodili i predali na korišćenje prostor koji je ta kompanija kupila i djelimično ga platila”.

“Dakle, na prostoru Duvanskog imamo jedno zamešateljstvo klasičnog crnogorskog tipa, koje se ne može lako objasniti vidljivim razlozima. Zato smo kolega Bojović i ja danas došli ovdje da provjerimo istinitost tih navoda, od kojih neki nanose ozbiljne štete ugledu Crne Gore. Došli smo sa namjerom da provjerimo tvrdnje specijalizovanih evropskih institucija za borbu protiv šverca cigareta, i da to prijavimo VDT-u, ukoliko steknemo utisak da Europolove i OLAF-ove tvrdnje imaju bilo kakvog osnova”, zaključio je Pavlović.

Zašto Novi duvanski ne proizvodi “kleopatru”

Pavlović je kazao da im stečajni upravnik i direktor DKP-a “nijesu uspjeli objasniti zbog čega Grk iz Abu Dabija, za koga već dvije godine proizvode “kleopatru” i druge brendove, i njegova kompanija “Liberti” nije učestvovala na prethodnom tender za Novi duvanski kombinat (NDKP).

“Takođe nam ova ljubazna gospoda nijesu mogli objasniti zbog čega se kao proizvođač tih, najblaže rečeno sumnjivih cigareta, ne pojavljuje NDKP, koji je vlasnik mašina, već bankrotirani DKP koji, vjerovali ili ne, te mašine zakupljuje od NDKP-a. Sve su to pitanja na koja bi predstojeća parlamentarna istraga trebalo da ponudi odgovore”, naveo je Pavlović.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *