NLB smanjuje kamate na sve kredite

Dodajte komentar

Montenegrobanka smanjiće kamate na sve kredite namijenjene građanima keš, odnosno gotovinskih, potrošačkih, stambenih kredita…

Odluku o obaranju kamatnih stopa saopštiće danas na pres konferenciji Dino Redžepagić, izvršni direktor i Ana Stojanović, direktorka Sektora marketinga, razvoja, direktnog bankarstva i koordinacije u ovoj banci.
Namjera banke je da ima konkurentne kamatne stope. Koliko će kamate biti niže znaće se danas. U ovom momentu recimo banka daje stambene kredite uz kamatu od 6,99 odsto, gotovinski 8,96, potrošački devet odsto, hipotekarni 8,99 odsto…

Opšta je ocjena da su kamate u Crnoj Gori visoke. Centralna banka je krajem jula ove godine usvojila radnu verziju nacrta zakona kojim se propisuju najviše dozvoljene ugovorene kamatne stope po ugovorima o kreditu, finansijskom lizingu i o zajmu novčanih sredstava. Nacrtom zakona je predloženo da najviša dozvoljena godišnja zakonska ugovorena kamatna stopa za banke bude prosječna efektivna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene kredite, u šestomjesečnom periodu, uvećana za 33%.

Ukoliko je na ovoj način utvrđena kamatna stopa niža od 12%, primjenjuje se stopa od 12%. Za MFI je predložena najviša dozvoljena ugovorna kamatna stopa za banke uvećana za 50%. Za davaoce finansijskog lizinga i davaoce potrošačkih kredita najviša dozvoljena ugovorna kamatna stopa je prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite banaka.

Najviša dozvoljena ugovorna kamatna stopa za dugove po kreditinim karticama i prekoračenja na računu iznosi 15% – stoji u nacrtu budućeg zakona.

Da li će primjerom NLB krenuti i druge banke, ostaje da se vidi.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *