Najvažniji savjeti za online shopping

Dodajte komentar

Cijene su u online shopovima često povoljnije nego u pravim prodavnicam, a uz uslov da detaljno provjerite web-trgovinu, kupovina putem interneta je najisplativija. Ali, prije online kupovine, evo nekoliko savjeta koji vam mogu koristiti.1. Provjerite dobavljača, odnosno online shop i njegovu reputaciju

Prije nego se odlučite za kupovinu i upišete bilo koju informaciju o kartici, provjerite web-trgovinu. Većina stranica ima rubriku “Česta pitanja” – pregledajte je i dodatno se informirajte. Provjerite uslove poslovanja internet prodavnice. Pažljivo proučite uslove plaćanja, dostave, reklamacije i povrata. Vidite ima li web-stranica naznačenu adresu i broj telefona – nazovite ih da provjerite je li sve u redu sa stranicom.

2. Pročitajte informacije online trgovine o zaštiti privatnosti na internetu

Provjerite kakav je službeni stav odabrane prodavnice o zaštiti privatnosti. Mnoge stranice pri registraciji zahtijevaju od vas osobne infrormacije. Upišite samo one koje želite. Ako zbog ne budete mogli obaviti kupovinu, potražite drugu prodavnicu.

3. Kupujte u prodavnicama koje osiguravaju enkripciju osobnih podataka

Kupujte samo putem trgovina koje koriste SSL (eng. Secure Sockets Layer) enkripcijsku tehnologiju za zaštitu ličnih informacija, koja automatski prebacuje vaše podatke u sigurni, kriptovani oblik. Prepoznaćete ga tako što adresa stranice počinje sa https://. Druga je oznaka za sigurnost tzv. padlock – mali katanac ili ključ, čija se ikona nalazi kod upisanog pojma u pretraživaču. Sertifikat je treći način za provjeru sigurnosti web-stranice, na primjer MasterCard SecureCode ili Verified by Visa.

4. Smislite sigurnu lozinku

Ne koristite imena, datume rođenja, broj telefona ili niz 1234 u lozinci. Potrudite se da smislite sigurnu lozinku. Odaberite šest ili više velikih i malih slova, brojki i drugih simbola na tastaturi(~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ – + = { } [ ] \ | : ; ” ‘ < > , . ? /). Ne koristite istu lozinku za više online prodavnica ili korisničkih računa.

5. Kartice su jedno od najsigurnijih sredstava plaćanja

Online kupovina karticom je najsigurnija. Zakonom je kažnjivo ako ju je koristila neka druga osoba od one koja je potpisala ugovor. Za svaki slučaj pri kupovini napravite kopiju web-stranice iz koje se vidi što ste naručili, kao i stranice koja prikazuje naziv kompanije, poštansku adresu, broj telefona i pravne uslove te politiku povratka robe. Uobičajeno je da dobijete mail s potvrdom o kupovini. Sačuvajte ga ili ištampajte. Barem jednom mjesečno pregledajte bankovne izvještaje o svojim troškovima da biste provjerili ima li nečeg što niste vi kupili. Pri online plaćanju koristite PayPal – servis elektroničkog plaćanja.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *