Septembar je pravo vrijeme za donošenje odluka

Dodajte komentar

Da li ste znali da septembarske odluke imaju mnogo više šansi za uspjehom od novogodišnjih odluka? Zimski period pred Novu godinu je obično vrlo stresan i naporan na poslu, imate dosta obaveza i priprema za praznike, pokušavate da napravite godišnji izvještaj i stignete na finalna sniženja u radnjama.

Uporedite to sa septembrom. Na poslu ste spremni za nove izazove, skoro ste se vratili sa odmora svježi i orni, sa željom da napredujete i poboljšate nešto u svom poslovnom životu. Još uvjek sunčano vrijeme pomaže vašem dobrom raspoloženju. A nekoliko mjeseci koji su pred vama do kraja godine su odlična prilika da izmjerite svoj napredak i uspjeh kada precrtate posljednji dan na kalendaru.

Upravo iz razloga što ogroman procenat ljudi svoje odluke (takozvane rezolucije) napusti već tokom prve dvije nedjelje, korisno je primijeniti neki od sljedećih savjeta. Evo kako da napravite svoju septembarsku odluku na poslu:

1. Razmislite o tome šta biste zaista željeli da promijenite. Da li postoji bilo šta što vas muči, koči ili što želite da unaprijedite?

2. Podijelite cilj u manje korake koji su ostvarivi i mjerljivi kako biste održali motivaciju i postizali male uspjehe konstantno.

3. Odredite početni datum. Ne morate čekati do sljedećeg ponedjeljka, kada dobijete sljedeću platu i slično, u prevodu “kad’ na vrbi rodi grožđe”. Pravi trenutak je uvjek sada!

4. Podijelite svoju odluku sa nekim. Svakako će tako postati realnija, dostižnija na neki način i imaćete podsticaj od strane kolega i prijatelja.

5. Budite spremni za izazove. Prihvatite ovaj septembarski izazov i izazove koji će se pojaviti pred vama u toku ovog procesa. Zašto? Pa zašto da ne…

6. Pratite svoj napredak. Možete u notesu za sastanke svaki dan zabilježiti koje ste korake učinili, šta vas motiviše da nastavite i na taj način uvjek pri ruci imati svoj cilj i njegov progres na papiru.

7. Nagradite sebe. Ako ste bili dovoljno odlučni i istrajni (jer sve je to ipak pitanje samodiscipline i vjere u sebe), proslavite ponosno svoje dostignuće. To će zasigurno predstavljati podstrek za nove korake i pobjede.

Ostaju na kraju dva pitanja. Da li vas je ljetnji odmor inspirisao da okrenete novi list? Ili svoje odluke ipak čuvate za januar? Mislite o tome…

Hans Buster, osnivač Synergy Talents

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *