Banaka puno, bankara malo

Dodajte komentar

Ekonomski analitičar Bratislav Pejaković ocijenio je da je crnogorsko tržište puno banaka, ali je malo bankara.

– Nadamo se da će se vremenom napraviti kvalitetna selekcija koja će i definisati napredak. Bez struke i investicija nema napretka, kazao je Pejaković Kvartalni izvještaj Cetralne banke ukazuje da su na kraju maja ove godine banke plasirale 2,4 milijarde eura, a depoziti u bankama da su iznosili 2,37 milijardi.

– Dakle, depoziti su uposleni na nivou sistema i u ovom izdvojenom segmentu ne može biti zamjerke. Kolaterali za plasmane, da li su procjenjeni na 1,6 ili na 8,6 milijardi eura su bitni sa aspekta utrživosti i ukoliko su naplativi plasmani svi su zadovoljni, ali… Postojeći nivo nenaplativih plasmana, srukture kolaterala i stanje dužnika daje prostor za laička tumačenja,w gdje se najčešće prave greške, a priča je kompleksna uz naglašavanje plitkosti tržišta, potražnje i deflatornih kretanja kaže Pejaković.Komentari o bankama i bankarima u razvijenim zemljama i Crnoj Gori ne mogu biti u istoj ravni – kaže on, iz više razloga.

– Prevashodno zbog stepena razvijenosti privrede, a time i banaka, proizvoda i usluga koje pružaju, a posebno efikasnosti pravne infrastrukture u naplati – ocijenio je Pejaković.

(Portal Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *